Games & gadgets

Facebook aangeklaagd voor gebruik biometrische data van Instagram

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Facebook aangeklaagd voor gebruik biometrische data van Instagram

Facebook is in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd, omdat het bedrijf zonder medeweten van de gebruiker, gezichtsdata zou hebben verzameld.

Zonder te informeren

"Facebook blijft de beschermde biometrische data van Instagramgebruikers vastleggen zonder ze te informeren, en erger, zonder ze daar daadwerkelijk over te informeren", is te lezen in de aanklacht. "Facebook legt de data vast van Instagram-gebruikers en gebruikt die voor al haar producten."

Voorwaarden

In de voorwaarden van Facebook-dochter Instagram-staat dat de gebruiker altijd op de hoogte zal worden gesteld als ze gezichtsherkenningstechnologie gaan toepassen. Ook staat daarin dat de gebruiker altijd de controle heeft over het gebruik van die technologie. Daar heeft de socialmedia-reus zich niet bepaald aan gehouden.

Verboden

Bij het toepassen van gezichtsherkenning op foto's, vergelijkt het bedrijf een foto met een database met daarin foto's van Instagram-gebruikers. Daarvoor verzamelt Facebook de gezichten van gebruikers. In de aanklacht staat dat het vastleggen van die data verboden is volgens de privacywet van de staat Illinois. Daarin staat dat bedrijven geen biometrische data van mensen mogen gebruiken.

Schikking?

Houdt een bedrijf zich niet aan de privacywet van Illinois, dan betalen ze 1000 tot 5000 dollar per overtreding. In dit geval kan de schadevergoeding oplopen tot 500 miljoen dollar. Facebook heeft eerder een vergelijkbare rechtszaak geschikt voor 650 miljoen dollar.

Ster advertentie
Ster advertentie