Lifestyle

7 redenen waarom Krakau een van de populairste citytrip-bestemmingen is

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 7 redenen waarom Krakau een van de populairste citytrip-bestemmingen is

Krakau is de laatste jaren een steeds populairdere bestemming voor een Europese stedentrip. Dat is niet zo gek, want de Poolse stad heeft veel te bieden én is hartstikke budgetproof. Daarbij vlieg je er ook nog eens voor een leuk prijsje binnen twee uur naartoe. Je moet alleen niet bang zijn voor een beetje kou, want in de wintermaanden kan het er flink vriezen. Maar dat maken deze zeven highlights sowieso goed.

1. Historisch centrum

Krakau heeft een prachtig historisch centrum dat zelfs een plekje op de UNESCO-werelderfgoedlijst verdiend heeft. Het grote marktplein Rynek Glówny met de Lakenhallen is absoluut een bezoekje waard, net als de Mariakerk en Barbakan.

2. JOODSE WIJK KAZIMIERZ
In Kazimierz woonde eeuwenlang de Joodse gemeenschap van Krakau en de wijk staat nu bekend als het creatieve hart van de stad. Hoewel de Joden na de Tweede Wereldoorlog zo goed als allemaal weg zijn, zijn de Joodse invloeden nog steeds duidelijk aanwezig. Je vind hier meerdere synagoges en leuke plekjes om mezze te eten. Ook zit de wijk vol met mooie street art, kunststudio's en gezellige terrasjes. Foodtrucks vind je bij Skwer Judah.

3. Schindler's Fabriek in Podgórze
In Krakau zijn veel interessante musea te bezoeken, zoals Schindler's Fabriek (bekend van Schindler's List) over de verhalen van de joodse gettobewoners. Dit ligt in de wijk Podgórze dat door middel van een loopbrug aan de wijk Kazimierz is verbonden. Podgórze staat bekend als voormalige getto. De sporen daarvan zijn overal in het stadsdeel nog duidelijk te zien.

4. VISTULA RIVIER EN WAWELHEUVER
Tot rust komen? Voor veel locals is de oever van de Vistula rivier een favoriet plekje. Hier kun je heerlijk wandelen en genieten van het uitzicht op de Wawelheuvel - het oudste stukje Krakau - met daarop een oud kasteel en een grote kathedraal.

5. AUSCHWITZ
Op anderhalf uur rijden van Krakau ligt het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Hier zijn tijdens de Holocaust miljoenen mensen vermoord en het kamp is een symbool voor de vreselijke misdaden van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geen plek om gezellig vakantiekiekjes te maken dus. Maar als je meer wilt weten over de Tweede Wereldoorlog is deze indrukwekkende en aangrijpende plek zeker een aanrader. Je kan Auschwitz zowel met een georganiseerde tour als op eigen houtje bezoeken.

6. lekker (en goedkoop!) eten
In Krakau kan je heerlijk eten voor een lekker prijsje. Door heel de stad vind je zowel traditionele restaurants als hippe tentjes en foodtrucks. Plac Nowy in Kazimierz is een plein vol gezellige bars en leuke restaurants waar je zeker geweest moet zijn. Hier koop je voor nog geen twee euro een zapiekanka. Dat is een soort kruising tussen een pizza en een sandwich. Klinkt perfect, toch?

7. Tytano
Tytano is een perfect voorbeeld van hoe jonge ondernemers delen van de oude stad weten om te toveren tot een levendige, nieuwe plekken. Eerst was dit een oude, grote tabaksfabriek, maar tegenwoordig komen in de hallen locals en toeristen samen om te shoppen, eten, drinken en uit te gaan. Je kan hier van alles proeven, van vlees tot vegan, en tot diep in de nacht dansen in een van de clubs.

Ster advertentie
Ster advertentie