Lifestyle

Steeds meer jongeren stellen diagnose mentale aandoening door TikTok-filmpjes

foto: TikTok @_thislineismine @drjuliesmith @chrisenaichafoto: TikTok @_thislineismine @chrisenaicha
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer jongeren stellen diagnose mentale aandoening door TikTok-filmpjes

TikTok staat al een tijdje vol met uitlegvideo's over de klachten die je kan hebben bij mentale aandoeningen zoals een depressie of burn-out. Deze TikToks beginnen vaak als volgt: 'Heb jij last van deze vijf tekenen? Dan heb je misschien wel een depressie'. Omdat er in die video's weinig context wordt geboden en de 'symptomen' vrij algemeen zijn, is het voor kijkers heel makkelijk zich erin te herkennen. Psychologen maken zich hier zorgen over, zo laten zij onder andere horen in het AD.

Zelfdiagnose via internet

Hoewel het goed is dat sommige jongeren zich door de TikTok-filmpjes bewust worden van hun mentale struggles, kan deze zelfdiagnose ook negatieve gevolgen hebben. Het kan er namelijk voor zorgen dat jongeren niet op zoek gaan naar een professional, maar zelf labels geven aan hun klachten. Psycholoog Darja IJland vertelt hier in het AD meer over. "Zij vinden het vaak moeilijk om woorden te geven aan wat ze voelen, dus gaan ze op het internet op zoek naar iets wat hun gevoel duidt. En dan komen ze al snel terecht bij serieuze psychische stoornissen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Complexiteit

De TikTok-filmpjes duren slechts 30 seconden, waarin volgens IJland niet wordt stilgestaan bij hoe lastig het is om een diagnose te stellen. "Diagnostiek is heel ingewikkeld. Er is bijvoorbeeld veel overlap tussen de klachten die voorkomen bij verschillende stoornissen, zoals bij een burn-out of depressie. Het kan zijn dat mensen zichzelf herkennen in de klachten van een burn-out, terwijl ze eigenlijk een depressie hebben. Dit soort verwarringen bij zelfdiagnose kunnen ertoe leiden dat je hulp gaat zoeken in de verkeerde hoek."

Beperkt voelen

IJland vertelt dat psychologen in de praktijk bij hun behandelingen heel voorzichtig zijn met het stellen van diagnoses van psychische aandoeningen. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat het probleem niet groter wordt gemaakt dan nodig is. Volgens IJland kunnen mensen zich door de diagnose beperkt voelen. "Mensen identificeren zichzelf dan te veel met de stoornis en gaan zich er juist naar gedragen, waardoor de klachten soms erger worden dan ze waren."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Positief

Aan de andere kant zien psychologen de zelfdiagnose ook als iets positiefs. Waar het eerst nog een taboe was om over mentale klachten te praten, zijn steeds meer jongeren er tegenwoordig open over. Door hier meer over te praten, kunnen jongeren zich beter herkennen in lotgenoten en gaan ze eerder op zoek naar professionele hulp. In the end is het allerbelangrijkste dat mensen de weg naar professionals als psychologen en ander zorgpersoneel vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie