Lifestyle

1 op de 5 festivalbezoekers wil (meer) drugs gaan gebruiken door duurdere drankjes

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 1 op de 5 festivalbezoekers wil (meer) drugs gaan gebruiken door duurdere drankjes

Een weekendje festival is met de alsmaar verder stijgende prijzen van kaartjes en muntjes voor veel mensen haast niet meer te betalen. Als gevolg daarvan zegt ruim een derde van de jonge festivalbezoekers dit jaar een of meerdere festivals te skippen, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag en 3FM. Daarnaast geeft een op de vijf aan kosten te willen besparen door (meer) drugs te gaan gebruiken in plaats van drankjes te kopen.

Dure muntjes, minder drinken

Waar een festivalmuntje vorig jaar gemiddeld 3,30 euro kostte, wordt dat naar verwachting dit jaar nog meer. Zo'n 43 procent van de 1.758 ondervraagden tussen de 16 en 35 jaar zegt daarom dat ze van plan zijn om minder te gaan drinken of goedkopere drankjes te gaan bestellen. Zo kosten frisdrank en bier vaak 1 tot 2 munten, terwijl je voor mixdrankjes en cocktails vaak minimaal 3 à 4 vier munten betaalt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer drugs

Er is ook een groep festivalgangers die op een andere manier geld wil besparen. Zo'n 19 procent zegt in plaats van muntjes te kopen voor eten en drinken meer drugs te gaan gebruiken dan ze gewoonlijk doen. Vooral jongeren die al vaker drugs gebruiken op een festival zijn dit van plan: van hen geeft 51 procent aan meer te willen gaan gebruiken. "Voor 20 euro heb je een xtc-pil én een hele dag water op een festival. Met bier en eten ben je drie of vier keer zo veel kwijt", aldus een van de deelnemers aan het onderzoek.

Minder leuk

Veel mensen zijn bang dat festivals minder leuk worden nu het voor steeds meer mensen niet meer te betalen is. Zo zou het publiek hierdoor minder divers worden. "Er komen straks alleen nog maar mensen met geld: yuppen, boomers... Daar wordt een festival niet leuker van", aldus een van de deelnemers.

Een ruime meerderheid - 62 procent - van de jongeren heeft desondanks begrip voor festivalorganisatoren die hun prijzen verhogen. "Niemand ontkomt aan de inflatie, festivals moeten hun kosten ook gewoon doorberekenen", zegt een van de ondervraagden. "Liever een duur festival dan géén festival."

Ster advertentie
Ster advertentie