Zo verdient Zwadi (19) geld met het hacken van websites
- News
- Zo verdient Zwadi (19) geld met het hacken van websites
De 19-jarige Zwadi Done uit Heerjansdam heeft wel een hele bijzondere baan. Hij is ethisch hacker, wat inhoudt dat hij websites van bedrijven of organisaties hackt en eventuele kwetsbaarheden vervolgens meldt zonder daar misbruik van te maken. Een paar uur hacken kan hem al gauw 800 euro opleveren, zo vertelt hij in een video van VICE.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Het voelt normaal, terwijl iedereen het om me heen raar vindt."
Leren hacken
Zwadi doet dit nu ongeveer een jaar. Hij begon met het hacken nadat hij op zijn MBO-opleiding leerde programmeren en vervolgens zijn eigen code probeerde te hacken. Uiteindelijk lukte het hem met behulp van YouTube-video's ook om de website van zijn eigen school te hacken. "Dat was een hele wereld die voor me openging." Zwadi vond het hacken zo leuk dat hij zich er in begon te verdiepen.
Ethisch hacken
"Ik begon ermee omdat ik het leuk vond en toen opeens kon ik mensen helpen met wat ik deed", vertelt Zwadi, "en dat vond ik leuker dan er misbruik van te maken." Zwadi heeft inmiddels al bijna twintig keer kwetsbaarheden bij de website van de Nederlandse overheid blootgelegd. Ook hij heeft hij websites als Het Algemeen Dagblad, Philips en The Washington Post gehackt.
"Soms denk ik wel eens: je kan hier hele erge dingen mee doen die niet gepast zijn."
Geld
Op dit moment verdient hij zijn geld met een website waarop bedrijven vragen om hun nieuwe sites of apps te hacken. Ze betalen dan een bepaald bedrag uit per kwetsbaarheid die je ontdekt. De bedragen kunnen oplopen tot wel tienduizend euro. Zover is Zwadi nog niet, want hij moet nog meer oefenen om dit soort grote kwetsbaarheden te ontdekken: "Maar dit is wel echt mijn toekomst."
Lees ook
Lifestyle
Aisha gebruikt medicijn Ozempic om af te vallen: 'Ik ken de risico's'Lifestyle
Dit is Mona Patel: de mysterieuze vrouw die viral gaat met haar outfit op Met GalaLifestyle
Steeds meer jongeren stellen diagnose mentale aandoening door TikTok-filmpjesLifestyle
TikTokkers vinden de nieuwe 'Bold and Glamour'-filter schadelijk voor zelfbeeld