Money Moves

Nadia (21): "Ik heb om loonsverhoging gevraagd en verdien nu 200 euro meer"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Nadia (21): "Ik heb om loonsverhoging gevraagd en verdien nu 200 euro meer"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren en jongvolwassenen wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 21-jarige Nadia* haar verhaal.

Naam: Nadia
Leeftijd: 21
Studie: Verkoopspecialist (mbo niveau 3)
Werk: Verkoopspecialist in een schoenenwinkel (40 uur)
Woonsituatie: Thuiswonend
Netto-inkomen: €1.800
Nu op betaalrekening: €119
Nu op spaarrekening: €20.000
Studieschuld: Geen

Vaste lasten

Zorgverzekering: €154
Goede doelen:
€20

Kosten levensonderhoud (per maand)

Boodschappen: €50
Kleding: €100
Leuke dingen doen:
€150

Hey Nadia, tof dat je meedoet aan Money Moves. Kun je vertellen waarom je je hebt aangemeld?
"Ik lees de Money Moves-artikelen wel vaker. Op basis van wat ik las dacht ik dat je vooral hoogopgeleid moet zijn om het te kunnen maken in het leven. Inmiddels weet ik dat dat niet per se nodig is. Zeker nu het Stacktember is, waarbij je maar 50 euro mag besteden aan luxe, besef ik dat je eigenlijk niet zoveel geld hoeft te verdienen om maandelijks te kunnen sparen en rond te komen."

Doe je dit jaar ook mee aan Stacktember?
"Ik heb deze maand al geshopt, dus nee, haha. Maar ik ben iedere maand op zich wel gewoon zuinig op mijn geld."

Je hebt verschillende opleidingen gevolgd, maar ging uiteindelijk voor de opleiding verkoopspecialist, vanwaar die keuze?
"Ik wilde eerst het onderwijs in, maar dat werd het uiteindelijk toch niet. Daarna wilde ik de opleiding Verkoopspecialist volgen, maar dat kon helaas niet op mbo niveau 4. Daarom wilde ik de opleiding aanvankelijk niet volgen, omdat ik zoiets had van: daar kun je niet veel mee verdienen. Het is ook weer niet zo dat ik nu superveel verdien, maar voor mijn gevoel heb ik het gemaakt. Ik heb het enorm naar mijn zin op m’n werk en ik denk dat dat het belangrijkste is."

Wat vind je het leukst aan je werk als verkoopster in een schoenenwinkel?
"Ik vind het altijd leuk om klanten blij te maken en te horen dat ze weer naar me vragen als ze de volgende keer terugkomen. Je leert er zoveel en het is heel dynamisch werk. Wel ga ik gedeeltelijk stoppen bij mijn huidige baan om ook te gaan werken in een beautysalon. Daar werd ik voor gevraagd en aangezien de banen nu voor het oprapen liggen, dacht ik: nu moet ik het doen. Ik blijf evenveel verdienen, dus ik ga er niet op achteruit. Het enige nadeel is dat ik dan geen fulltimecontract meer heb. Daarom twijfelde ik in eerste instantie, maar aan de andere kant denk ik: ik woon bij mijn ouders en ze betalen bijna alles voor me, dus waarom zou ik het niet doen?"

Oké, dus financieel ga je er niet per se op vooruit, maar zijn er wel doorgroeimogelijkheden in het bedrijf waar je gaat werken?
"In de beautysalon zijn wel doorgroeimogelijkheden, ja. Bij mijn huidige werkgever zijn die er niet. Hoe leuk ik mijn werk ook vind, ik wil wel blijven leren. Daarom vind ik het leuk om iets te gaan doen waarin ik kan doorgroeien."

Je verdient best veel als verkoper, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
"In eerste instantie verdiende ik een stuk minder, maar ik heb twee maanden geleden om loonsverhoging gevraagd en dat heb ik toen gekregen. Voorheen verdiende ik 1500 à 1600 als fulltimer. Nu is dat 200 euro meer. Dat vind ik op zich wel redelijk."

Ik zie dat je een aardig hoog spaarbedrag op je rekening hebt staan. Heb je ook een spaardoel?
"Elke keer als ik een spaardoel stel, dan stel ik hem weer naar boven bij. Nu was mijn spaardoel 20.000 euro en dat bedrag heb ik inmiddels aangetikt. Daarnaast probeer ik in elk geval elke maand minimaal 1200 euro te sparen en dat lukt in principe altijd wel, behalve als je grote aankopen doet, zoals een nieuwe telefoon ofzo. Mijn ouders hebben me altijd meegegeven dat het belangrijk is om te sparen. Je moet niet vergeten om aan de toekomst te denken, want als je straks een huis wilt kopen, moet je ook geld op je rekening hebben staan."

Dus ondanks de huidige inflatie lukt het nog iedere maand om geld te sparen?
"Ja, hoor. Maar ik merk tegenwoordig wel dat ik steeds dichterbij de grens van m'n budget kom, zeker als ik uit eten ga. Alles is natuurlijk duurder geworden, dus dat maakt het sparen wel iets lastiger, maar het lukt me wel iedere maand."

Wat zijn je toekomstplannen op het gebied van studie of werk?
"Ik zat er wel aan te denken om nog een studie te gaan doen, maar omdat ik een baan aangeboden heb gekregen in een beautysalon ben ik uiteindelijk daarvoor gegaan. Ik moet ook eerlijk zeggen dat naar school gaan niet echt mijn ding is. Ik ben meer van het doen en ik denk dat dit een hele leuke stap is voor mij. Mocht ik mijn baan over vijf jaar echt zat zijn, dan zie ik wel weer verder."

Denk je dat geld gelukkig maakt?
"Nee, het maakt het leven wel een stuk makkelijker, maar gelukkig maakt het je zeker niet."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie