Music

Universal verwijdert muziek Frenna, Kevin, Lijpe en meer van TikTok door misgelopen deal

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Universal verwijdert muziek Frenna, Kevin, Lijpe en meer van TikTok door misgelopen deal

Je favoriete muziek gaat verdwijnen van TikTok. Universal Music heeft namelijk na een mislukte deal met TikTok besloten om geen muzieklicenties meer aan het grote social media platform te verlenen. Dit betekent ook dat de muziek van Nederlandse artiesten zoals Frenna, Kevin, Broederliefde en Lijpe niet meer op TikTok te vinden zullen zijn.

Wat is er aan de hand?

TikTok heeft de afgelopen maanden om de tafel gezeten met verschillende muzieklabels over het gebruik van hun muziek op het social media platform. Dit heeft voornamelijk te maken met de auteursrechten waarover de labels beschikken. Het is namelijk niet mogelijk om zomaar muziek van artiesten te delen op social media zonder hier een licentie voor te hebben. Universal Music en TikTok zijn samen niet tot een deal gekomen, waardoor de muziekgigant ervoor heeft gekozen om alle licenties vanaf 31 januari te laten vervallen.

TikTok en Universal reageren

TikTok heeft een verklaring naar buiten gebracht, waarin ze het muzieklabel beschuldigden van hebzucht. "Het is jammer en teleurstellend dat Universal Music hun hebzucht boven hun eigen artiesten zet. Ondanks het valse narratief kiezen zij ervoor om weg te lopen van een platform dat meer dan een miljard gebruikers heeft." Ook laat TikTok weten dat het vooral zonde is van de gratis promotie die de muzikanten onder het label nu mislopen. "We hebben een 'artist-first' overeenkomst kunnen krijgen met alle andere labels. Het is duidelijk dat Universals eigen belangen zwaarder wegen dan hun artiesten, schrijvers en fans."

Universal heeft hierop gereageerd door te zeggen dat de deal die TikTok wilde sluiten niet goed was. "Terwijl onze onderhandelingen voortduurden, probeerde TikTok ons ​​te pesten om een ​​deal te accepteren die minder waard was dan onze vorige deal. Het was zelfs veel minder dan de waarde van de muziek en ook geen weerspiegeling van de groei van het platform."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederlandse artiesten

Universal Music Group is het grootste label ter wereld en heeft gigantische artiesten zoals Nicki Minaj, Drake, The Weeknd, SZA en nog veel meer onder zich. Dat het label ervoor kiest om geen licenties meer te verlenen, betekent dan ook dat een groot deel van alle muziek op TikTok is verdwenen. Top Notch en Noah's Ark vallen ook onder de Universal Music Group, wat betekent dat Nederlandse artiesten ook niet meer te beluisteren zijn op het platform. Denk aan Frenna, Broederliefde, Kevin, Jonna Fraser, Idaly en Lijpe. Hoewel TikTok niet per se een muziekplatform is, heeft deze actie wel grote impact op de industrie. Veel tracks gaan namelijk viraal op TikTok en het platform heeft grote invloed op de streams van artiesten. Ook kiezen veel artiesten ervoor om hun muziek te promoten via TikTok.

Ster advertentie
Ster advertentie