Music

Tien jaar cel geëist tegen Turkse rapper Ezhel

  1. Newschevron right
  2. Tien jaar cel geëist tegen Turkse rapper Ezhel

Tegen de Turkse rapper Ezhel van de FunX-hit Imkansizim is een gevangenisstraf van tien jaar geëist, omdat hij onder andere het gebruik van drugs zou verheerlijken in zijn lyrics en via zijn social media-kanalen. De populaire artiest werd eind april gearresteerd na een verhoor in Istanbul.

Wietplant

Een burger zou een klacht hebben ingediend tegen Ezhel wegens berichten die drugs zouden verheerlijken op zijn social media-kanalen en vanwege zijn lyrics in een videoclip die op YouTube staat. Een tweet van Ezhel waarop hij afgebeeld staat met een wietplant werd door de openbaar aanklager gebruikt als bewijsmateriaal. Ezhel geeft toe dat hij een foto met een wietplant heeft gepost, maar zegt daarbij dat het niet was om drugsgebruik aan te moedigen.

Geceler

Ook werd een scene uit de videoclip van Ezhels laatste single Geceler gebruikt. Daarin rapt hij hier dat het licht feller lijkt onder invloed van cannabis. Dat wordt gezien als drugsverheerlijking.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Amnesty

Amnesty International schrijft in een statement op de website dat de arrestatie van Ezhel in strijd is met de vrijheid van expressie. De mensenrechtenorganisatie roept mensen op om de Turkse minister van justitie, Abdülhamit Gül, te vragen om de rapper direct vrij te laten en de vrijheid van expressie te respecteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Brieven uit de gevangenis

Kort na Ezhels arrestatie stuurde de rapper een brief vanuit de gevangenis waarin hij uitlegt hoe de arrestatie precies is verlopen en wat hij in de cel allemaal doet. Daarin haalt Ezhel ook uit naar de kranten die schreven dat hij bij een inval van het narcoticateam zou zijn opgepakt. "Ik ben door de politie opgeroepen voor een verhoor en ben daar bewust zonder advocaat heen gegaan. Ik ben niet gevlucht voor de politie zoals sommige mediakanalen schrijven."

Ster advertentie
Ster advertentie