News

Eurovisie Songfestival erkent problemen met het vlaggenbeleid na kritiek

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Eurovisie Songfestival erkent problemen met het vlaggenbeleid na kritiek

Het Eurovisie Songfestival heeft toegegeven dat het vlaggenbeleid bij de ingang van de Malmö Arena problemen veroorzaakte. Naast pridevlaggen werden ook de Europese en Palestijnse vlag geweerd, wat leidde tot kritiek en beschuldigingen van hypocrisie.

PRIDEVLAGGEN NIET VERBODEN

De European Broadcasting Union (EBU), verantwoordelijk voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival, heeft erkend dat het vlaggenbeleid bij de Malmö Arena dit jaar niet goed is uitgevoerd. Bezoekers moesten ten onrechte hun regenboog- en andere pridevlaggen inleveren bij de ingang. In een verklaring op Instagram benadrukte de EBU dat pridevlaggen niet verboden waren en juist welkom waren naast de vlaggen van de deelnemende landen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

HYPOCRIET

De verklaring volgde op kritiek na een Instagram-bericht ter ere van Pride Month. Volgers noemden het bericht "hypocriet" omdat de Zwitserse winnaar Nemo beweerde dat hen de non-binaire vlag niet mee het podium op mocht nemen en deze moest "smokkelen" om aanwezig te zijn tijdens de show. De EBU reageerde hierop door hun trots op Nemo en andere non-binaire, trans- en queerfans uit te spreken. "We zijn hen dankbaar dat ze dit onder onze aandacht hebben gebracht," aldus de EBU. "Bij complexe live-evenementen kunnen dingen soms anders verlopen dan gepland," vervolgden ze."We erkennen dat we dit beter hadden kunnen doen en betreuren het als mensen hun vlag moesten inleveren of het gevoel kregen dat zij hierdoor niet hun authentieke zelf konden zijn."

OOK EUROPESE EN PALESTIJNSE VLAGGEN VERBODEN

Naast de pridevlaggen werd ook de Europese vlag geweerd bij het evenement, wat leidde tot vragen van Eurocommissaris Margaritis Schinas. De EBU verklaarde dat dit te maken had met de "gevoelige mondiale politieke context" en benadrukte dat het nooit de bedoeling was om de EU-vlag in diskrediet te brengen. Verder was de Palestijnse vlag ook verboden, maar hier heeft het EBU niks over gezegd.

Ster advertentie
Ster advertentie