News

Dansende opa (70) in Iran gaat viraal, overheid sluit hem op

foto: Twitter
  1. Newschevron right
  2. Dansende opa (70) in Iran gaat viraal, overheid sluit hem op

Sadegh Bana Motejaded, onder de mensen om hem heen bekend als Oom Sadegh, is opgepakt en opgesloten nadat zijn vrolijke dansjes en liedjes viraal gingen op het internet. Volgens de overheid waren de dansfilmpjes van Oom Sadegh een "uitdaging van geloofsregels."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oom Sadegh

In het stadje Rasht staat Oom Sadegh bekend om zijn aanstekelijke vrolijkheid. Op een dag stond de man te dansen en te zingen bij een viskraam op straat. Hij moedigde omstanders aan om met hem mee te doen, iets wat hem aardig lukte. De video zelf is hartverwarmend, maar werd al snel een symbool van protest tegen het onderdrukkende regime van de Iraanse staat.

Strijd tegen vreugde

In Iran gelden namelijk sjiitische geloofsregels die vanuit een zeer orthodox islamitische staat worden gehandhaafd. Tegenstanders van het regime vertellen aan buitenlandse media dat er sprake is van een "strijd tegen vreugde" vanuit de overheid. Dus toen een bekende dj hun volgers opriep om het liedje mee te zingen en het dansje mee te doen, werd Oom Sadegh al snel een internetfenomeen. Het liedje en het dansje zijn voor veel mensen een middel om hun ongenoegen over het regime te uiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Viraal

Vanwege de oproep van de dj gingen zowel Oom Sadegh als zijn lied en dansje viraal. Dit trok direct de aandacht van de autoriteiten en deze arresteerden Oom Sadegh en een aantal omstanders. Hij zit momenteel in de gevangenis en zijn Instagramaccount met 130.000 volgers is verwijderd.

Ster advertentie
Ster advertentie