OMG

Een half miljoen euro voor een Pokémonkaart: winkels zetten zware beveiliging in

foto: I and J Photography / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Een half miljoen euro voor een Pokémonkaart: winkels zetten zware beveiliging in

Voor de een zijn Pokémonkaarten gewoon iets waar ze vroeger mee speelde op het schoolplein, maar voor de ander is het booming business. Bij de handel van zeldzame kaarten gaat het tegenwoordig namelijk om tienduizenden tot soms wel miljoenen euro's. Daarom voelen winkels en verzamelaars genoodzaakt hun collectie zwaar te beveiligen op alle mogelijke manieren.

Gewilde buit voor dieven

Het lijkt wel alsof het om kostbare juwelen gaat: winkeliers die Pokémonkaarten bewaren in kluizen en gebruikmaken van alarmbuttons en videocamera's om diefstal tegen te gaan. Dit vertelde een paar eigenaren van speelgoedwinkels gisteren nog aan 1Limburg.

Met het steeds groter worden van de hype hebben namelijk ook steeds meer dieven het gemunt op de kaarten. "De verzegelde pakjes kaarten worden soms gewogen. Als een pakje vervolgens één gram meer weegt, weten de dieven dat er een speciale kaart inzit. En dat betekent dan jackpot voor ze", aldus een winkelier, die Pokémonkaarten "de nieuwe bitcoins" noemt.

Ramkraak

Dat zware beveiliging geen overbodige luxe is, bleek wel uit de ramkraak die vorige maand plaatsvond bij een speelgoedwinkel in Voorburg. De daders zouden het gemunt hebben op de Pokémoncollectie. Ook thuis zijn de kaarten niet altijd veilig. Bij een woningoverval in Kampen werd eind vorig jaar nog voor duizenden euro's aan zeldzame Pokémonkaarten gestolen.

Laserbeveiliging

Ook groot verzamelaar Yves Bruynen heeft zijn collectie daarom beveiligd met alle snufjes die er bestaan. Hij is zelfs bezig met een lasersysteem en bewegingssensoren, zo vertelt hij aan RTL Nieuws. "Alle kaarten die meer dan 100 euro waard zijn, liggen op een geheime plek. Die kun je ook alleen op afspraak komen kopen."

Hij sloot vorige week nog een deal van 60.000 euro in zijn winkel in België. "Die kopers zien de kaarten puur als investering en hopen dat ze over een paar jaar nog veel meer waard zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Charizard-kaart

Verzamelaars als Yves zijn vaak geheimzinnig over welke kaarten ze hebben, hoeveel die waard zijn en waar ze opgeslagen liggen. Aan NRC liet hij wel zien in bezit te zijn van een zeldzame, waardevolle Charizard-kaart in perfecte conditie, die al eerder in het nieuws kwam. Een soortgelijke kaart werd onlangs verkocht op eBay voor 499.000 dollar. Yves wil er ooit een miljoen voor krijgen.

Marktplaats

Pokémonkaarten vliegen vaak binnen een uur na levering de winkels uit en op Marktplaats staan dan ook veel advertenties. De duurste is momenteel van ene Yacine, die biedt een collectie aan voor een half miljoen euro.

Ster advertentie
Ster advertentie