Naar homepage
OMG

Groeiende groep Nederlanders leeft onder armoedegrens

foto: Thinkstock
  1. Newschevron right
  2. Groeiende groep Nederlanders leeft onder armoedegrens

Gisteren werd bekendgemaakt dat de vaste lasten volgend jaar naar verwachting flink omhoog zullen gaan. En dat terwijl Nederland in verhouding nu al meer 'werkende armen' heeft dan België en Denemarken. Een groeiende groep Nederlanders (tussen de 25 en 64 jaar) verdient te weinig om van rond te komen. Sinds het begin van deze eeuw is het aantal 'laagverdieners' met 60 procent toegenomen. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Tot deze groep behoren vaak alleenstaanden, zzp'ers en werknemers met een migratie-achtergrond.

niet voldoende geld

In 2001 kwamen 210.000 Nederlanders niet rond van hun salaris. Dat houdt in dat zij niet voldoende geld hadden voor de kosten van wonen, voeding, kleding, verzekeringen ontspanning en sociale activiteiten. In 2014 lag dat aantal inmiddels op 320.000. Maar hoe komt het nou dat werkenden niet genoeg geld binnenkrijgen om van rond te komen? Werknemers die voor een baas werken en toch te weinig verdienen, maken meestal te weinig uren. Zelfstandigen hebben vaak minder te besteden, omdat zij per uur te weinig verdienen.

Kwetsbaren

Het aandeel laagverdieners in Nederland is met 5,3 procent relatief hoog. Zeker als de Europese landen België (met 4,3 procent) en Denemarken (met 3,5 procent) het beter doen. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau kent Nederland veel 'kwetsbaren'. Nederlanders hechten namelijk relatief veel waarde aan andere zaken dan werk. ''Het weerspiegelt de manier waarop wij arbeid en zorg hebben georganiseerd: je werk moeten combineren met andere maatschappelijke taken'', zegt SCP-onderzoeker Cok Vrooman. ''Dat betekent niet dat we lui zijn. We maken juist vrij veel uren.''

traditie

Nog een reden voor het niet kunnen rondkomen: met een beetje geld een groot huishouden onderhouden. ''Nederlanders hebben traditioneel heel sterk het idee, vergeleken met andere landen, dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hoe het huishouden draait. Dat werkt door bij beleidsmakers: het stelt grenzen aan de voorzieningen die we treffen.'' Het SCP merkt overigens dat de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen nog steeds zichtbaar is: mannen zorgen buitenshuis voor status en het inkomen en de vrouwen zorgen thuis voor de kids.

Ster advertentie
Ster advertentie