OMG

Model uit India (32) faket dood en is een dag later weer online: "Ik leef nog!"

foto: Instagram: @poonampandeyreal
  1. Newschevron right
  2. Model uit India (32) faket dood en is een dag later weer online: "Ik leef nog!"

Er is veel ophef ontstaan rondom Poonam Pandey, een model (32) uit India. Poonam had zichzelf namelijk doodverklaard via haar Instagramaccount. De volgende dag 'herrees' ze echter uit deze nepdood en deelde een video waarin ze uitlegde wat er echt aan de hand was. Ze had deze stunt naar eigen zeggen uitgevoerd om aandacht te vragen voor baarmoederhalskanker. Haar stunt schoot bij veel volgers in het verkeerde keelgat, waardoor Poonam werd overladen door negatieve reacties.

Overleden aan baarmoederhalskanker

Op Poonams Instagram konden haar 1,3 miljoen volgers afgelopen lezen dat het model niet langer meer in leven zou zijn. De verklaring was zo geschreven dat het leek alsof het bericht van haar dierbaren kwam. "Het is een heftige morgen voor ons. We zijn diepbedroefd dat we jullie moeten laten weten dat we onze geliefde Poonam zijn kwijtgeraakt door baarmoederhalskanker. Elke levende ziel die ooit met haar in contact kwam, werd door haar met pure liefde en vriendelijkheid ontvangen", luidde het bericht. De verklaring werd vervolgd met het verzoek of iedereen "de privacy (van de familie., red.) in deze zware tijden wil respecteren".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Herrezen uit de dood

Velen uitten hun medeleven onder de post, maar tot hun grote schrik zagen ze dat het model een dag later weer 'tot leven was gekomen'. Op de Instagram-pagina van Poonam verscheen een videoboodschap waarin het model vol leven te zien was. In haar verklaring benadrukte ze dat ze niet aan baarmoederhalskanker was overleden en dat haar eerdere bericht bedoeld was om bewustwording voor deze ziekte te creëren. "Ik leef nog! Ik ben niet gestorven aan baarmoederhalskanker. Hetzelfde valt helaas niet te zeggen voor de duizenden vrouwen die hun levens aan deze ziekte hebben verloren", zei ze aan het begin van haar video. In de rest van de video ging Poonam dieper in op de gevaren van het humaan papillomavirus (HPV) en baarmoederhalskanker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek

De boodschap achter de video van Poonam was naar eigen zeggen goedbedoeld, maar niet iedereen kon de manier waarderen waarop ze aandacht voor de ziekte vroeg. Poonams video werd kort nadat het gepost was, overspoeld door negatieve reacties van haar volgers. Zo reageerden mensen onder meer: "ERGSTE PUBLICITEITSSTUNT OOIT!" en "Dit is de meest belachelijke manier om iets te promoten."

Poonam plaatse nog een statement naar aanleiding van de negatieve reacties waarin ze zei dat haar actie "inderdaad als slechte smaak gezien kan worden". "Deze ongebruikelijke gang van zaken dient een groter doel. Hoewel ik begrijp dat jullie dit als slechte smaak zien, smeek ik jullie ook om het grotere doel in het achterhoofd te houden", staat er onder meer in het statement. Het model hoopt dat mensen, ondanks de controversiële beslissing om haar eigen dood te faken, toch de dringende boodschap over baarmoederhalskanker serieus zullen nemen.

Baarmoederhalskanker

Per jaar krijgen zo'n 800 vrouwen baarmoederhalskanker in Nederland. Gemiddeld overlijden 200 van hen aan de gevolgen. Linda Summer van het KWF vertelt aan NOS dat slechts ongeveer de helft van de vrouwen die wordt opgeroepen voor het onderzoek ook daadwerkelijk meedoet. "Ik hoop dat het door de zelftest wordt verhoogd. Wij roepen op om mee te doen, het kan je leven redden."

Meisjes kunnen sinds 2009 gevaccineerd worden tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. "Maar dat is geen reden om geen gehoor te geven aan het onderzoek. Vaccinatie beschermt voor 75 procent."

Ster advertentie
Ster advertentie