Up 2 Date

Ruim 160.000 jongeren maakten al afspraak voor gratis HPV-vaccinatie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ruim 160.000 jongeren maakten al afspraak voor gratis HPV-vaccinatie

Ruim 160.000 jongeren tussen de 18 en 27 jaar hebben sinds januari een afspraak gemaakt voor een HPV-vaccinatie. HPV staat voor het humaan papillomavirus, dat kanker kan veroorzaken aan de baarmoederhals, maar ook aan de mond- en keelholte, penis, anus en vagina.

Het virus

HPV is een virus dat bijna iedereen in zijn leven een keer krijgt. Er zijn verschillende soorten HPV, maar van een aantal soorten kan je jaren na besmetting kanker krijgen. Daarvan is baarmoederhalskanker de bekendste. Maar van HPV kan je ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen: de mond- en keelholte, schaamlippen, anus, penis en vagina.

Het virus is heel besmettelijk: 8 op de 10 mensen krijgt 1 of meerdere keren in hun leven HPV. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op, maar soms gebeurt dat niet, waardoor je 10 tot 15 jaar later kanker krijgen. Ieder jaar krijgen ongeveer 1100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. De HPV-vaccinatie beschermt hiertegen. Bij vrouwen kan een vaccinatie tenminste 74 procent van kanker door HPV voorkomen, bij mannen is dat 81 procent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inhaalslag

Het RIVM begon op advies van de Gezondheidsraad in januari met een een inhaalslag voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Zij kunnen dit jaar gratis de twee prikken laten zetten. Normaal gesproken kost dat bijna 400 euro.

Volgens het RIVM is er haast geboden bij het nemen van de gratis prik, aangezien er minimaal vijf maanden moeten zitten tussen de eerste en tweede prik. Aanstaande zaterdag kunnen jongeren bij een van de 45 GGD-locaties zonder een afspraak binnenlopen om de eerste prik te laten zetten.

Ster advertentie
Ster advertentie