Up 2 Date

Directeur FBI denkt dat coronavirus in Chinees laboratorium is ontstaan

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Directeur FBI denkt dat coronavirus in Chinees laboratorium is ontstaan

De FBI houdt er rekening mee dat het coronavirus is ontstaan in een laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Volgens de directeur van de veiligheidsdienst, Christopher Wray, is covid-19 "hoogstwaarschijnlijk per ongeluk" uit een laboratorium ontsnapt. Dat zegt Wray in een gesprek met Fox News.

'Laboratoriumtheorie'

Afgelopen weekend stelde het Amerikaanse ministerie van Energie op basis van informatie van de FBI dat er een kleine kans is dat covid-19 daadwerkelijk in een laboratorium is ontstaan. Tot gisteren had de FBI zich echter nooit publiekelijk uitgelaten over de omstreden 'laboratoriumtheorie'. "Ik zal alleen de opmerking maken dat de Chinese regering, zo lijkt het, haar best heeft gedaan om ons werk en dat van de Amerikaanse regering en buitenlandse partners te dwarsbomen en informatie te verdoezelen. Dat is jammer voor iedereen", aldus Wray.

De laboratoriumtheorie achter de oorsprong van het coronavirus gaat al een aantal jaar rond. De New York Times bracht in november 2021 naar buiten dat de FBI rekening hield met het scenario dat covid-19 zou zijn ontstaan in een Chinees laboratorium. Het laboratorium in Wuhan staat wereldwijd bekend als een hoog aangeschreven instituut waar onderzoek wordt gedaan naar allerlei virussen.

Duidelijkheid

De Amerikaanse ambassadeur in Peking riep de Chinese overheid afgelopen maandag al op om meer duidelijkheid te verschaffen over de oorsprong van covid-19. Afgezien van het Ministerie van Energie zijn de meeste overheidsinstellingen het erover eens dat corona niet in een laboratorium heeft kunnen ontstaan. Vier andere Amerikaanse overheidsinstellingen gaan ervan uit dat het coronavirus is ontstaan in de natuur, terwijl twee andere instellingen zeggen dat de oorsprong van covid-19 simpelweg nog onbekend is.

'Zeer onwaarschijnlijk'

China heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Wray, maar wel op die van het ministerie van Energie. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst daarbij naar een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie waarin de laboratoriumtheorie als 'zeer onwaarschijnlijk' wordt bestempeld. "Bepaalde partijen moeten ophouden de laboratoriumtheorie te verspreiden, China zwart te maken en de vraag naar het ontstaan van covid te politiseren."

#StopAsianHate

Discriminatie, haat en geweld tegenover personen met een Aziatische achtergrond is sinds de coronapandemie een groeiend probleem. Het aantal meldingen hiervan is volgens verschillende organisaties flink gestegen. Zo meldt Stop AAPI (Asian Americans en Pacific Islanders) Hate dat er tussen maart 2020 en februari 2021 zo'n 3800 racistische incidenten zijn gemeld. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat er vaak geen melding wordt gemaakt.

Veel mensen spreken zich op social media uit tegen deze terugkerende haat en agressie richting Aziaten onder de hashtag #StopAsianHate. Amerikanen vinden dat voormalig president Trump eraan heeft bijgedragen, onder andere door te refereren naar corona met termen als 'China virus' of 'Kung Flu'.

Ster advertentie
Ster advertentie