Up 2 Date

Rapport legt gemiste signalen bloot voor moord op De Vries en Wiersum

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rapport legt gemiste signalen bloot voor moord op De Vries en Wiersum

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) schrijft in een rapport dat er door de politie en het Openbaar ministerie veel signalen zijn gemist voorafgaand aan de moorden op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en Reduan B., de broer van de kroongetuige. De verschillende diensten zouden langs elkaar heen hebben gewerkt.

'Versnipperde informatie'

Doordat de verschillende diensten die betrokken waren bij bewaking en opsporing langs elkaar heen werkten, zouden er besluiten zijn genomen op basis van versnipperde informatie. "Het stelsel Bewaken en Beveiligen kreeg niet alle informatie die in de opsporing beschikbaar was over de dreiging."

Er werd veel gewerkt op basis van ongetoetste aannamen, zoals dat 'advocaten geen doelwit waren'. Ook zou het OM stroef hebben gecommuniceerd met De Vries en de familie van de kroongetuige.

Waarschuwingen familieleden genegeerd

Uit gesprekken tussen de OVV en tientallen directe betrokkenen is onder andere gebleken dat Nabil B. en zijn familie, onder wie Reduan, vele malen wezen op het gevaar dat zij liepen. Het stelsel van Bewaken en Beveiligen, een stelsel gericht op het voorkomen van aanslagen op personen, was zo ingericht dat er alleen tot actie over werd gegaan op basis van concrete informatie. Waarschuwingen van de familieleden vielen hier niet onder.

Twee weken voordat Reduan werd doodgeschoten, werd hem nog persoonsbeveliging geweigerd, omdat het onnodig werd geacht en er onvoldoende capaciteit zou zijn geweest. Ook waren de hem beloofde camera's bij zijn bedrijf, waar hij werd geliquideerd, nog niet geplaatst.

Aanbevelingen

De OVV concludeert dat de instanties zich beter moeten voorbereiden op de dreigingen vanuit de georganiseerde criminaliteit. De werkwijze moet centraal worden aangestuurd en er moet volledige toegang tot beschikbare informatie komen voor instanties die gaan over beveiliging.

Een andere belangrijke les is dat een kroongetuigedeal pas bekend mag worden gemaakt zodra de beveiliging van betrokkenen is geregeld. Dat was in de aanloop van de moord op Reduan B., de broer van de kroongetuige, niet het geval.

Ster advertentie
Ster advertentie