Naar homepage
Up 2 Date

OM eist levenslang tegen verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum

  1. Newschevron right
  2. OM eist levenslang tegen verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum

Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange celstraf geëist tegen Giërmo B. (37) en Moreno B. (32) voor de moord op Derk Wiersum, die in september 2019 werd doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam. Justitie houdt beide verdachten even verantwoordelijk, al zou Moreno B. de schutter zijn geweest. Justitie gaat ervan uit dat het bijstaan van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces, het motief is voor de moord.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Signaal afgeven

Het OM wil met de zware straf voor de "weerzinwekkende" moord op een onschuldige advocaat een duidelijk signaal afgeven. "Het is van groot belang dat er een duidelijk en glashelder signaal wordt afgegeven dat deze ontwrichtende gang van zaken op geen enkele wijze wordt geaccepteerd en dat dit grote gevolgen heeft voor degenen die zich laten verleiden om voor geld onder dergelijke omstandigheden iemand te vermoorden", luidt de verklaring van het OM, dat daarbij ook verwees naar de aanslag op Peter R. de Vries.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwarte woensdag

18 september 2019, de dag waarop Derk Wiersum voor zijn woning in Buitenveldert werd vermoord, noemt de officier van justitie een zwarte woensdag. "Een moord omschreven als een aanslag op de rechtsstaat en één die laat zien hoe ondermijnend de georganiseerde misdaad kan zijn", aldus de officier. Derk Wiersum was de advocaat die kroongetuigen Nabil B. bijstond tijdens het Marengo-proces tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

Genoeg bewijs

Er lijkt genoeg bewijs te zijn om de twee verdachten levenslang op te sluiten, al komt de verdediging op 19 juli eerst nog aan het woord. De rechtbank is al in het bezit van camerabeelden, bloedsporen in het gebruikte voertuig, DNA overeenkomsten en twee gebruikte telefoons in de buurt van het plaats delict. Al de bewijsstukken wijzen zowel direct als indirect in de richting van Giërmo B. en Moreno B.

Het vermoeden is dat Moreno B. degene is die de trekker heeft overgehaald, omdat de schutter een opvallend loopje had en Moreno B. een medische afwijking aan zijn voet heeft. "Een sterke aanwijzing, maar te weinig bewijs om definitief van Moreno als schutter te spreken", aldus de officier. Ondanks dat niet zeker is wie de schutter is, worden beide mannen verdacht van medeplegen van de moord en wordt het hen beiden even zwaar aangerekend.

Strafverzwarend

Het feit dat een volstrekt onschuldige burger is doodgeschoten werkt strafverzwarend voor de verdachten, zo stelt het OM. "Een moord is een ernstig feit en dat het om een advocaat gaat, geeft die ernst extra lading. Een jong en gelukkig gezin is kapotgemaakt en het leed is enorm."

Ster advertentie
Ster advertentie