OMG

Wetenschappers willen uitgestorven Tasmaanse tijger weer tot leven wekken

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Wetenschappers willen uitgestorven Tasmaanse tijger weer tot leven wekken

Australische en Amerikaanse onderzoekers willen de uitgestorven Tasmaanse tijger weer tot leven wekken. De laatste van zijn soort stierf negentig jaar geleden uit. Met behulp van oud DNA en 'baanbrekende' technologieën verwachten de onderzoekers over tien jaar weer een nieuwe Tasmaanse tijger in het wild los te kunnen laten.

Genetische manipulatie

De laatste Tasmaanse tijger stierf in de jaren 30, al beweren veel mensen dat ze het dier in de tussentijd nog hebben gezien. De genen van de laatste Tasmaanse tijger zijn bewaard gebleven en kunnen met genetische manipulatie gecombineerd worden met cellen van andere diersoorten. Het DNA van de buidelmuis komt het dichts in de buurt van het DNA van de Tasmaanse tijgers. Het idee is om de cellen van de buidelmuis aan de hand van de cellen van de Tasmaanse tijger zo aan te passen, dat het uit kan groeien tot een Tasmaanse tijger.

Als dit lukt, zou het de eerste keer zijn dat wetenschappers met deze geavanceerde technologie een uitgestorven dier terug laten keren. Toch is het niet de eerste keer dat dit geprobeerd wordt. Rond 2000 probeerden Australische onderzoekers de Tasmaanse Tijger al eerder te 'klonen' door oud DNA in andere dieren te injecteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek op miljoenenonderzoek

Het onderzoek zal vele miljoenen gaan kosten. Veel andere onderzoekers staan echter niet achter de financiering van het onderzoek en noemen het sciencefiction. Professor Jeremy Austin van het Australische centrum voor oeroude DNA-monsters zegt tegen Sydney Morning Herald dat hij vermoedt dat het de onderzoekers vooral om media-aandacht gaat. Ook professor Ecologie Euan Ritchie heeft zijn bedenkingen bij het onderzoek. Hij vraagt zich in de Financial Times af of de populatie van Tasmaanse tijgers straks in staat is om zichzelf in stand te houden. "Zo niet, dan moet je je afvragen waarom we dit doen."

Ster advertentie
Ster advertentie