OMG

Overleden vrouw beantwoordt tijdens eigen uitvaart vragen als hologram

foto: StoryFile
  1. Newschevron right
  2. Overleden vrouw beantwoordt tijdens eigen uitvaart vragen als hologram

Een overleden Britse vrouw heeft op haar eigen uitvaart vragen beantwoord middels een hologram. Dankzij een nieuwe technologie was het voor haar naasten mogelijk om met haar te praten na haar crematie. Dat meldt The Telegraph. Hologrammen waren al eerder te zien op uitvaarten, maar het is uniek dat de digitale kloon kan reageren op vragen en er een gesprek mee te voeren is.

Hologram die vragen beantwoordt

Marina Smith overleed in juni op 87-jarige leeftijd. Ze werd vervolgens in juli gecremeerd. Tijdens de uitvaart was ze op een groot scherm te zien. Daar hield haar digitale kloon een korte toespraak en konden familie en vrienden haar allerlei vragen stellen. De hologram werd onder meer ontworpen door haar zoon, die medeoprichter en CEO van het bedrijf StoryFile is.

Persoonlijke vragen

De hologram komt natuurlijk niet zomaar aan zijn antwoorden. Begin dit jaar, toen Marina nog leefde, werd ze met een computer en webcam ondervraagd. Ze beantwoordde destijds allerlei vragen over haar jeugd. "Hierdoor kwamen moeilijke onderwerpen aan bod. Zoals de scheiding van haar ouders en het leven als immigrant uit India", vertelde haar zoon aan The Telegraph. Marina was niet trots op haar immigrantverleden en dit was dus ook iets waar veel mensen niet van op de hoogte waren. "Maar door een vraag hierover vertelde ze over haar jeugd in India, waar velen niets van af wisten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Natuurlijk taalgebruik

De nieuwe technologie, waarmee een hologram vragen kan beantwoorden, is vanaf deze week beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk. Het gesprek wordt met twintig gesynchroniseerde camera's opgenomen, waarna experts de opnames verweken om de hologram te trainen. Dat is nodig om de digitale kloon van de overledene in 'natuurlijk taalgebruik' antwoord te laten geven op de vragen.

Een groot verschil met deepfake-video's is dat dit systeem geen woorden of zinnen in de mond van de hologram legt. De intelligentie achter de hologram zal nabestaanden stimuleren om een andere vraag te stellen zodra hij of zij geen antwoord weet op de gestelde vraag. Ook Star Trek-acteur William Shatner heeft een hologram opgenomen met het Britse bedrijf om zijn legacy te waarborgen na zijn overlijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie