OMG

Albert Heijn-filiaal vroeg personeel om ondergoedfoto voor bedrijfskledingapp

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Albert Heijn-filiaal vroeg personeel om ondergoedfoto voor bedrijfskledingapp

De medewerkers van een Albert Heijn-filiaal in Nijmegen kregen deze week een wel heel bijzonder verzoek van hun werkgever. Ze werden namelijk gevraagd om foto's van zichzelf in 'ondergoed of nauwsluitende sportkleding' te uploaden in een app. Dit zou nodig zijn om de maten van hun nieuwe bedrijfskleding te bepalen.

Database

Je zou denken dat je je maat ook gewoon door kan geven, maar in de e-mail die de werknemers kregen, stond dat het gebruiken van de de nieuwe app 'essentieel en verplicht' is, meldt NRC. Op posters in het filiaal stond dat de persoonsgegevens die je met de app deelt, worden doorgegeven aan Albert Heijn. Dat zou betekenen dat er een database ontstaat met halfnaakte foto's van medewerkers, waaronder minderjarigen. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Gedwongen voelen

De Autoriteit Persoonsgegevens is dan ook niet te spreken over de nieuwe techniek van de supermarkt. "Albert Heijn heeft helemaal geen grondslag om zijn werknemers dit op te leggen", laten ze weten aan NRC. Daarbij is het lastig om als werknemer vrij toestemming te geven, omdat de relatie met je baas een machtsrelatie is. Zo kan je je gedwongen voelen, bijvoorbeeld uit angst om je baantje te verliezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Misverstand

Volgens een woordvoerder van Albert Heijn is er sprake van een misverstand en was het niet de bedoeling om de nieuwe app te laten overkomen als een verplichting. Medewerkers zouden bezwaar kunnen maken als ze de app niet willen gebruiken en daar zouden dan geen consequenties aan zitten. Het filiaal in Nijmegen was de enige winkel waar de app getest zou worden, maar inmiddels is die proef gestopt. Een woordvoerder van Albert Heijn heeft zijn excuses aangeboden en de supermarkt gaat de nieuwe manier van maten opnemen 'grondig evalueren'.

Ster advertentie
Ster advertentie