OMG

Tiener eindigt met longen van 80-jarige na half jaar vapen

foto: Facebook: Ewan Fisher
  1. Newschevron right
  2. Tiener eindigt met longen van 80-jarige na half jaar vapen

Dat vapen niet zo onschuldig is als het lijkt, is al langer bekend, maar bij een Britse jongen had het roken van de e-sigaret een wel heel dramatisch effect. De jongen kwam in het ziekenhuis te liggen nadat hij een half jaar aan vapen had gedaan en heeft inmiddels de longen van een 80-jarige...

Intensive care

Ewan Fisher uit Engeland wilde stoppen met roken en besloot daarom over te stappen op een e-sigaret. Wat hij echter niet wist, was dat de elektrische sigaret chemicaliƫn bevatte waar hij een heftige immuunreactie op kreeg. De jongen kreeg last van falende longen en werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Daar bracht hij maar liefst tien weken door op de intensive care en kwam terug met onherstelbare schade aan zijn longen.

Vroeger heel gezond

De artsen stelden vast dat de schade was aangericht door het vapen. Toch dachten zij dat hij wel zou herstellen, maar na vier jaar is dit nog steeds niet gebeurd. "Ik was vroeger heel gezond. Ik rende elke avond, maar nu kan ik niets meer doen", vertelt hij aan The Daily Mail. "Ik kan niet rennen, ik worstel echt om een heuvel op te komen. Het heeft al mijn gewrichten verpest. Mijn leven is enorm veranderd."

Vergelijking met zijn opa

Volgens de 19-jarige jongen rent zelfs zijn eigen opa hem eruit. "Mijn opa is fitter dan ik en hij is 65. Toen ik in het ziekenhuis lag, zeiden ze dat ik de longen had van een 80-jarige levenslange roker en dat terwijl ik maar vijf of zes maanden aan vapen had gedaan."

Geen veilig alternatief

Ewan hoopt dat hij andere jongeren laat inzien dat vapen niet zonder risico's is. "Ik hoop ook dat bedrijven stoppen met e-sigaretten presenteren als veilig alternatief voor gewone sigaretten. Dat zijn ze namelijk niet."

Ster advertentie
Ster advertentie