OMG

Een bochel en klauwen: dit is hoe we er in 2100 uit gaan zien

foto: Furniture@Work
  1. Newschevron right
  2. Een bochel en klauwen: dit is hoe we er in 2100 uit gaan zien

Een onderzoek van de universiteit Leeds uit het Verenigd Koninkrijk geeft aan hoe belangrijk het is om een goede thuiswerkplek te creëren. Er is een geanimeerd model gemaakt dat laat zien hoe mensen die thuiswerken er rond de 21e eeuw uit zouden kunnen zien als ze hun situatie niet verbeteren en het is geen fraai gezicht. De volgende generatie thuiswerkers zal een bochel, klauwen en slechte ogen hebben.

Thuiswerken

Sinds de pandemie en de bijbehorende lockdowns werken er steeds meer mensen vanuit huis. Ondanks dat uit onderzoek blijkt dat thuiswerken het ‘nieuwe normaal’ is geworden, hebben nog maar weinig een echte werkruimte in huis gecreëerd. Een op de drie Engelsen heeft geen goede werkplek aan huis. Zo werken sommige mensen vanaf de bank of in bed en dat kan op lange termijn hele nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben. Denk hierbij aan rug- en nekklachten, oogklachten en een verslechterde mentale gezondheid.

Onderzoek

Om de gevolgen van een slechte werkplek te visualiseren, heeft Furniture@Work het wetenschappelijk onderzoek gebruikt en samengewerkt met deskundigen uit de gezondheidszorg om te onthullen hoe de toekomstige generaties thuiswerkers eruit zullen zien, mochten zij hun situatie niet verbeteren.

Het geanimeerde model heet Anna. "Het model laat de fysieke gevolgen zien door het regelmatige gebruik van technologie. Ze wordt blootgesteld aan beeldschermen en heeft een slechte lichaamshouding. Naast fysieke klachten kan dit zelfs voor mentale problemen kunnen zorgen", schrijft het bedrijf via een blog op hun website.

Anna

Op de foto's is te zien dat Anna een bochel heeft, omdat ze steeds met een gebogen nek naar haar scherm kijkt. Door de constante blootstelling aan schermen heeft ze ook rode, gezwollen ogen gekregen en is haar zicht mogelijk verslechterd. Als je naar haar handen kijkt, zie je dat ze een beetje klauwachtig zijn geworden. Dit suggereert vergroeiing van het maandenlang vasthouden van een smartphone. Daarbij heeft ze een zwak immuunsysteem door te weinig frisse lucht en een gebrek aan lichaamsbeweging, waardoor ze is aangekomen. Al met al ziet Anna er dus niet gezond uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Juiste werkplek

Deskundigen drukken thuiswerkers op het hart om zichzelf gezond te houden en om te voorkomen dat ze net zo worden als Anna. Brian Clark, oprichter van United Medical Education, vertelt wat een slechte werkplek op de langere termijn met je kan doen. "Gezondheidsrisico's voor thuiswerken op lange termijn zijn onder andere mentale gezondheidsproblemen, zoals: stress, eenzaamheid en een burn-out. Om deze risico's te vermijden, moeten thuiswerkers prioriteit geven aan sociale contacten en zelfzorg." Hij adviseert om een speciale werkplek te creëren in je huis met het juiste meubilair, zodat je optimaal kunt werken. "Neem regelmatig pauzes om je lichaam te strekken en te bewegen. Zo voorkom je rug- en nekklachten."

Oogpauze

Iets waar je nog meer op moet letten om te voorkomen dat je zoals Anna wordt, is de gezondheid van je ogen. Je zicht kan namelijk slechter worden als je te lang naar iets voor je staart, zonder een pauze te nemen. Sarah Gibson, directeur van Proactive Healthcare, raadt aan om de '20-20-20'-regel te volgen om je ogen een pauze te gunnen. "Het volgen van de 20-20-20 regel is een geweldige manier om voor je ogen te zorgen als je lange periodes naar schermen staart. Kijk elke 20 minuten 20 seconden weg van je scherm en concentreer je op iets dat 20 meter verderop staat", legt ze uit.

Ster advertentie
Ster advertentie