Up 2 Date

Minister onderzoekt mogelijk smartphoneverbod in de klas

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Minister onderzoekt mogelijk smartphoneverbod in de klas

Appen tijdens de les is op veel scholen heel gebruikelijk, maar misschien komt daar in de toekomst een einde aan. De minister van Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma, gaat namelijk onderzoeken of er een eventueel smartphoneverbod in de klas moet komen. Nu bepalen scholen zelf wat de regels omtrent mobieltjes zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorstel

Het CDA kwam een paar maanden terug met een voorstel om telefoons in de klassen van basis- en middelbare scholen te verbieden. Ze zouden voor te veel afleiding zorgen met slechte schoolresultaten als gevolg. Daar was niet veel animo voor in de Kamer: de meeste leden waren het erover eens dat scholen zelf moeten bepalen wat de regels zijn op het gebied van telefoongebruik. Daarnaast beweren sommigen dat smartphones ook nuttig kunnen zijn.

Moeilijk te handhaven

Minister Wiersma komt daar nu op terug. In gesprekken met scholen kreeg hij namelijk te horen dat het voor leraren momenteel moeilijk is om het telefoongebruik in de klas te handhaven, zeker als elke leerkracht iets anders zegt. Mocht er vanuit scholen inderdaad behoefte zijn aan een landelijk verbod op telefoons in de klas, dan staat hij daarvoor open, zo laat hij nu weten.

Landelijk verbod?

De komende tijd wordt onderzocht of zo'n verbod een goed idee zou zijn en hoe dat er dan uit zou moeten komen te zien. Naar verwachting wordt er voor de zomer een beslissing gemaakt.

In sommige landen geldt al een smartphoneverbod op scholen. Zo mogen Franse leerlingen sinds 2018 geen telefoons gebruiken, zelfs niet in de pauze.

Ster advertentie
Ster advertentie