OMG

Voor het eerst in bijna 70 jaar vindt doodstraf plaats van een vrouw in Amerika

foto: ANP EPA en AFPfoto: ANP EPA en AFP
  1. Newschevron right
  2. Voor het eerst in bijna 70 jaar vindt doodstraf plaats van een vrouw in Amerika

Als alles doorgaat, zal de ter dood veroordeelde Lisa Montgomery op 8 december als eerste vrouw in 67 jaar federaal geëxecuteerd worden. Montgomery kreeg in 2007 de doodstraf nadat ze een gruwelijk misdrijf pleegde.

De inmiddels 52-jarige Montgomery wacht sinds haar veroordeling op de doodstraf. De Amerikaanse minister van Justitie Bill Barr heeft laten weten de federale doodstraf op 8 december plaatsvindt. De vrouw krijgt in een penitentiaire inrichting in de staat Indiana een dodelijke injectie toegediend.

Hoogzwangere vrouw

Montgomery wurgde in 2004 de hoogzwangere Bobbie Jo Stinnett en sneed vervolgens de baby uit haar baarmoeder. Montgomery is daarna op de vlucht geslagen. De 23-jarige vrouw overleefde de gruwelijke daad niet. Kort na de aanval werd ze door haar moeder gevonden.

Vooropgezet plan

De baby overleefde het wel. Het kindje is uiteindelijk opgegroeid bij de biologische vader. Een dag na de moord vond de politie Montgomery met de ontvoerde baby. Ze probeerde vrienden, familie en de politie wijs te maken dat het haar eigen kind was. De moord en ontvoering bleken dan ook een vooropgezet plan.

Bonnie Brown Heady

De laatste keer dat de doodstraf werd voltrokken, was in 1953 bij Bonnie Brown Heady. Zij kreeg de doodstraf nadat ze samen met haar partner een zesjarige jongen had gekidnapt en vermoord.

Ster advertentie
Ster advertentie