Up 2 Date

Executie van terdoodveroordeelde op het nippertje uitgesteld

foto: EJI
  1. Newschevron right
  2. Executie van terdoodveroordeelde op het nippertje uitgesteld

In de VS is de executie van een man op het nippertje uitgesteld, omdat hij zich zijn misdaad niet meer kan herinneren. De terdoodveroordeelde Vernon Madison lijdt aan dementie en is ernstig verward, meldt HLN.

Handicap

Het Hooggerechtshof heeft de straf van de 67-jarige uitgesteld, nadat de Europese Unie woensdag "met spoed een humanitaire oproep" had gedaan. Volgens de Amerikaanse wet is het niet toegestaan om de doodstraf uit te voeren bij iemand die de reden van zijn geplande executie niet snapt.

GOED NIEUWS

Volgens zijn advocaten had de man de afgelopen twee jaar meerdere beroertes gehad, waardoor hij nu een ernstige mentale handicap heeft opgelopen. Zij zeggen dat hij verward is, niet goed kan praten, lopen of zien. Sommigen zagen de beslissing daarom als goed nieuws.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Illegaal

De Afro-Amerikaanse gevangene werd pas na drie keer tot de dood veroordeeld. Bij zijn eerste twee rechtszaken is ontdekt dat hij illegaal was veroordeeld, onder andere doordat er expres geen zwarte juryleden waren benoemd toen hij moest voorkomen. Bij de derde rechtszaak besloot de jury hem te veroordelen tot een levenslange gevangenisstraf. De toenmalige rechter nam het advies van de jury niet aan en legde de man de doodstraf op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doodslag

Vernon Madison werd in 1985 veroordeeld na doodslag op een politieagent in de staat Alabama. Hij wachtte dus al meer dan 30 jaar op de doodstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie