OMG

Vrouw wordt verbannen uit Zoo Antwerpen door 'relatie' met chimpansee

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vrouw wordt verbannen uit Zoo Antwerpen door 'relatie' met chimpansee

De Belgische Adie Timmermans uit Antwerpen mag Zoo Antwerpen niet meer in na te nauw contact met chimpansee Chita. Ze bezocht het dier zo vaak dat er een ongezonde relatie tussen de twee ontstond. "Dat beest houdt van mij en ik van hem. Waarom nemen ze mij dat af?"

Contactverbod

Adie kreeg vorig jaar al een contactverbod opgelegd met de chimpansees in de dierentuin. Hiermee mocht ze nog wel in de dierentuin komen, maar niet meer in de buurt van het apenverblijf. Adie hield zich hier niet aan en bleef Chita dagelijks bezoeken. Volgens Adie is de liefde wederzijds. "Hij komt me altijd opzoeken als hij me ziet. Hij zwaait met zijn armen en geeft kusjes aan het raam", zo vertelt zij aan ATV.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ongezond

De Zoo is niet blij met de bezoekjes van Adie en hebben besloten maatregelen te nemen. "We hebben de vrouw meerdere malen gevraagd om weg te blijven", vertelt Zoo Antwerpen aan VRT NWS. "We hebben haar nu via een brief laten weten dat haar abonnement niet langer verlengd zal worden en dat ze de zoo niet langer mag betreden." De Zoo van Antwerpen neemt die beslissing in het belang van het welzijn van de apen. De relatie tussen Chita en Adie zorgde namelijk voor ruzie binnen de groep. Een dier dat te veel contact heeft met mensen, wordt door zijn soortgenoten namelijk minder of niet gerespecteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdriet

Adie reageerde in 2021 al geëmotioneerd op het contactverbod. "We hebben een verhouding, zal ik maar zeggen", zegt Adie tegen de regionale televisiezender ATV. "Dat beest houdt van mij en ik van hem. Waarom nemen ze mij dat af?" Maar de Zoo hield voet bij stuk. "Sommige dingen kunnen gewoon niet en daaronder valt alles wat het dier op lange termijn schaadt. We doen dit echt met pijn in het hart, maar het is nu echt niet anders. Adie mag niet meer in de Zoo komen" Hoe lang het verbod zal gelden, is niet duidelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie