OMG

Vijf mensen omgekomen in Nieuw-Zeeland bij botsing tussen boot en walvis

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Vijf mensen omgekomen in Nieuw-Zeeland bij botsing tussen boot en walvis

Vijf mensen zijn vanochtend omgekomen in Nieuw-Zeeland nadat hun boot vermoedelijk tegen een walvis botste en kapseisde. Zes anderen raakten gewond. Dat heeft de burgermeester van het kustplaatsje Kaikōura, waar het incident zich afspeelde, bekendgemaakt.

Politieduikers

In de boot waren elf mensen aanwezig, waaronder een groep vrouwen van boven de vijftig jaar. Na de aanvaring met de walvis waren er al snel politieduikers ter plaatse. Ook lokale boten en duikers hielpen bij de reddingsoperatie, meldt de New Zealand Herald. Zes van de inzittenden van de kleine boot, waaronder de schipper, zijn uit het water gered en overgebracht naar het ziekenhuis. De vijf dodelijke slachtoffers werden aan boord van het schip gevonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Verdomd koud"

Burgermeester Mackle zegt tegen het AP dat het water "verdomd koud" was en dat het er niet goed uitziet voor iedereen die overboord is geslagen. Omdat er veel walvissen voorkomen in de wateren bij Kaikōura, hield burgemeester Mackle al rekening met de kans op ongelukken. "Het speelt altijd in je hoofd dat het zou kunnen gebeuren."

Onderzoek

De lokale politie doet onderzoek naar de oorzaak van het kapseizen van de boot. Het lijkt alsof de boot ergens tegenaan botste, maar de politie kan niet met 100 procent zekerheid zeggen of het daadwerkelijk om een walvis gaat. Toch wordt er verondersteld dat een walvis onder de boot is opgedoken en deze heeft omgegooid. Het was bekend dat er op dat moment potvissen en ook enkele bultruggen in de baai zwommen.

Ster advertentie
Ster advertentie