OMG

Tiener ontwerpt levensreddende bh die borstkanker kan detecteren

  1. Newschevron right
  2. Tiener ontwerpt levensreddende bh die borstkanker kan detecteren

Een Mexicaanse tiener heeft misschien wel de belangrijkste uitvinding van het jaar gedaan. De 18-jarige Julián ontwikkelde een bh die borstkanker kan detecteren en gaf het de naam EVA. De bh meet de temperatuur en alarmeert de vrouw die hem draagt wanneer er veranderingen zijn. EVA waarschuwt in een vroeg stadium, waardoor de uitvinding miljoenen levens kan redden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doodzieke moeder

Julián Ríos Cantú was nog maar 13 jaar toen hij begon met het werken aan de bh. Op die leeftijd was zijn eigen moeder doodziek. Ze werd voor de tweede keer gediagnosticeerd met borstkanker. De tweede keer groeide haar tumor enorm snel. Ze heeft haar kanker overleefd, maar het scheelde niet veel of ze had het niet gehaald. Sindsdien wil Julián er alles aan doen om soortgelijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Warmte

De bh ziet er niet al te comfortabel uit, maar hij hoeft slechts 60 tot 90 minuten per week gedragen te worden. De bh is verbonden aan een app, die een melding geeft wanneer er een opvallende verandering zichtbaar is.

''Als er een tumor in de borst zit, stroomt er meer bloed doorheen. De borst wordt warmer en de structuur verandert.''

Prototype

Het is nog een prototype, maar Julián en zijn team wonnen met de Global Student Entrepeneur Awards omgerekend 18.000 euro om de bh verder te ontwikkelen. Als EVA echt werkt, kunnen er miljoenen levens worden gered.

Ster advertentie
Ster advertentie