OMG

Alexa geeft tienjarig meisje levensgevaarlijke challenge

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Alexa geeft tienjarig meisje levensgevaarlijke challenge

Artificial intelligence (AI) is de toekomst, maar staat nog altijd in de kinderschoenen en kan gevaarlijk zijn. Dat ondervond moeder Kristin Livdahl in levende lijven toen stemassistent Alexa haar dochter van 10 opeens een levensgevaarlijke challenge gaf. Producent Amazon heeft het apparaat meteen geüpdatet om mogelijke ongevallen te voorkomen.

Opdrachten

De moeder schrijft op Twitter dat ze met haar dochter onschuldige opdrachten aan het uitvoeren was in huis. Zo probeerden ze bijvoorbeeld een opdracht van een gymleraar op YouTube uit te voeren door te draaien terwijl je een schoen op je voet houdt. Toen moeder en dochter de stemassistent Alexa om een nieuwe opdracht vroegen ging het mis, zo valt te lezen op haar Twitter.

TikTok-challenge

Alexa gaf de dochter de opdracht om een telefoonlader half in het stopcontact te doen en er dan een muntje tegenaan te houden. De speaker had die opdracht "gevonden op het web". De zogeheten 'the penny challenge' komt van TikTok en is een erg gevaarlijke challenge die het afgelopen jaar een trend was. Het is zeer gevaarlijk om de opdracht uit te voeren, doordat het muntje elektriciteit geleidt. Dat kan leiden tot schokken, brand en andere schade.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'No Alexa!'

De moeder schrok zo erg van de suggestie van het stemapparaat dat ze "No Alexa!" schreeuwde richting het apparaat. De moeder schrijft in haar reacties op Twitter dat haar tienjarige dochter gelukkig slim genoeg is om dergelijke gevaarlijke opdrachten niet uit te voeren.

Update

De BBC laat weten dat Amazon, de maker van Alexa, lucht heeft gekregen van het incident en meteen een update heeft doorgevoerd. "Alexa is ontworpen om klanten accurate, relevante en behulpzame informatie te bieden. Zodra we op de hoogte waren van deze fout, hebben we direct actie ondernomen", laat het bedrijf weten.

Ster advertentie
Ster advertentie