OMG

Amerikaan geëxecuteerd met omstreden dodelijk spuitje

  1. Newschevron right
  2. Amerikaan geëxecuteerd met omstreden dodelijk spuitje

In de Amerikaanse staat Alabama wordt de executie van een gevangene onderzocht. De 45-jarige man kreeg dodelijke injecties toegediend, waarna hij minutenlang kuchte en schokte. De man werd in 1995 veroordeeld, omdat hij een winkelbediende door het hoofd schoot tijdens een roofoverval.

omstreden

Rondom één van de stofjes in de dodelijke injecties is veel discussie. De terdoodveroordeelde had samen met medegevangenen tegen het gebruik ervan geprotesteerd, omdat het onbetrouwbaar zou zijn en hij bang was dat hij veel pijn zou lijden. Hun bezwaren werden van tafel gewuifd. Ook over de doodstraf van de man was onenigheid. De meerderheid van de jury pleitte voor een levenslange straf in de gevangenis. De rechter nam een ander besluit.

Experts

De executie zou in totaal een halfuur hebben geduurd. Medische experts gaan nu onderzoeken of het proces van de straf volgens de regels is verlopen.

Illegaal

Amerikaanse staten komen moeilijker aan de stoffen die nodig zijn voor dodelijke injecties. Doordat een grote leveranciers de ingrediënten niet meer verkoopt, moeten gevangenissen nu gebruik maken van illegale import vanuit het buitenland en ongereguleerde apotheken.

Ster advertentie
Ster advertentie