OMG

Russische sekteleider gearresteerd omdat hij Jezus beweert te zijn

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Russische sekteleider gearresteerd omdat hij Jezus beweert te zijn

Jezus is gearresteerd in Rusland. Wie had ooit gedacht dit te lezen in 2020? Het gaat om sekteleider Sergei Torop, onder zijn volgelingen beter bekend als Vissarion. Hij beweert de reïncarnatie te zijn van Jezus Christus.

Reïncarnatie

Het begon voor Torop allemaal na de uiteenval van de Sovjet-Unie. Hij verloor door de val zijn baan als verkeersregelaar en kwam in een diep dal terecht. Tot hij op een dag een visioen kreeg, waarin alles duidelijk werd: hij is de reïncarnatie van Jezus Christus.

Apocalyptische vloedgolf

Torop startte de beweging De Kerk van het Laatste Testament en runde de afgelopen drie decennia zijn eigen community ergens in de bergen van Siberië. Hij zou zijn ruim 5000 volgelingen al die tijd hebben voorbereid op een apocalyptische vloedgolf. "Het einde komt eraan, het is al onderweg", zei hij vorig jaar nog tijdens zijn verjaardag. Daarom is de keuze voor een Siberische berg natuurlijk zo logisch, want daar is iedereen veilig volgens Sergei a.k.a. Vissarion.

Arrestatie

Helaas voor zijn volgelingen kunnen ze niet meer rekenen op de bescherming van hun heilige. Zo stormden Russische veiligheidsdiensten gisteren de community binnen waarbij Torop en twee van zijn naaste priesters gearresteerd werden. Torop wordt beschuldigd van het opzetten van een illegale religieuze organisatie. Zo zou hij geld aftroggelen van volgelingen en hen emotioneel mishandelen.

Maar dat zijn niet de enige strikte regels van Torop. Zijn aanbidders moeten namelijk een verplicht veganistisch dieet volgen en alcohol en tabak zijn verboden. Ook is geld als ruilmiddel niet toegestaan. Alsof alles al niet gek genoeg is, wordt er een jaartelling vanaf 1961 gehanteerd, het geboortejaar van Torop. Zelfs kerst wordt niet meer in december gevierd, maar op 14 januari: de verjaardag van de zelfverklaarde messias.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie