OMG

Sophy leefde als kind op vuilnisbelt en studeert nu aan Universiteit van Melbourne

foto: Cambodian Children's Fund
  1. Newschevron right
  2. Sophy leefde als kind op vuilnisbelt en studeert nu aan Universiteit van Melbourne

Toen Sophy als kind opgroeide op een vuilnisbelt in Cambodja, had ze waarschijnlijk nooit durven dromen dat ze jaren later zou gaan studeren aan een prestigieuze Australische universiteit. Toch is dat haar gelukt.

Zwaar

Sophy bracht haar kinderjaren door op de grootste vuilnisbelt van Zuidoost-Aziƫ, in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh (in 2009 gesloten). Ze zocht daar elke dag van zonsopgang tot zonsondergang voor spullen die ze kon verkopen om wat geld te verdienen. Met haar familie woonde, illegaal, in een soort tent, die steeds verplaatst moest worden als de grondbezitter erachter kwam.

Het ontbijt en de lunch bestond uit voedsel dat op de vuilnisbelt gevonden werd. "Ik vond dat toen helemaal niet smerig. Ik was op een bepaalde manier zelfs gelukkig, omdat ik niet wist dat er een beter leven bestond", vertelt Sophy aan Cambodian Children's Fund.


Foto: Cambodian Children's Fund

Niet door

"Als kind had ik niet door hoe zwaar mijn leven was", vertelt de nu Sophy in een video van de Trinity College the University of Melbourne. "Maar toen begon ik mezelf te vergelijken met anderen die het beter hadden. Ik begreep dat dat het leven was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto

Op haar elfde werd Sophy gefotografeerd op de vuilnisbelt. Het is een foto die je bijblijft: een klein meisje in vieze, oude kleding, maar - ondanks de erbarmelijke omstandigheden - met een grote lach op haar gezicht.

Stichting

De man die haar fotografeerde, Scott Neeson, richtte niet veel later een stichting op om kansarme kinderen als Sophy te helpen. Dankzij de stichting kreeg Sophy eindelijk de kans om naar school te gaan. Daar deed ze het heel goed. De kennis die ze opdeed, deelde ze de kinderen uit haar omgeving die niet het 'geluk' hadden om naar school te gaan.

Melbourne

Sophy slaagde uiteindelijk als een van de beste leerlingen van haar school. De goede cijfers en haar leverde haar een beurs op voor een hogeschool in het Australische Melbourne. Ook daar was ze een van de topstudenten. Haar prestaties hebben Sophy dan ook opnieuw een beurs opgeleverd: ze studeert nu aan de University of Melbourne.

Gelukkig

Nu Sophy terugkijkt op haar kinderjaren, realiseert ze zich hoe zwaar ze het had. Maar als klein meisje was ze blij met het weinige dat ze had. "Ze was gelukkig in haar eigen wereld, want ze wist nog niet dat wat ze had niet genoeg was."

- Goed nieuws is geen nieuws? Nee hoor, bij FunX telt positief nieuws net zo goedl! #feelgoodfriday -

Ster advertentie
Ster advertentie