OMG

Levende worm uit hersenen van Australische vrouw gehaald

foto: ANP/Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Levende worm uit hersenen van Australische vrouw gehaald

Australische neurologen voerden laatst een wel heel bijzondere operatie uit. Een 64-jarige vrouw had klachten van vergeetachtigheid en depressie en moest een breinoperatie ondergaan. Tijdens de ingreep zagen de artsen tot hun verbazing dat er een acht centimeter lange worm in haar hersenen krioelde. Dit is de eerste keer dat deze parasiet bij een mens wordt aangetroffen.

Australische vrouw

De vrouw uit New South Wales had sinds 2021 al last van hevige klachten, waaronder: buikpijn, diarree, een droge hoest, koorts en overmatig zweten. Vanwege haar klachten is ze opgenomen in het ziekenhuis. Na een jaar kwamen hier nog depressieve klachten bovenop en werd ze plots erg vergeetachtig. De artsen besloten een MRI-scan te maken en zagen "abnormale activiteiten" in haar brein. Het was al gauw duidelijk dat de vrouw een hersenoperatie moest ondergaan. De ingreep veranderde echter in een bizarre ontdekking, wat de neurologen niet aan zagen komen. Dokter Hari Priya Bandi voerde de ingreep uit en meldde de vondst gelijk aan collega's in het ziekenhuis. "Je gelooft nooit wat ik zonet in de hersenen van deze vrouw heb aangetroffen: het leeft en kronkelt", aldus dokter Bandi.

Sanjaya Senanayake is gespecialiseerd in infectieziekten in het ziekenhuis van Canberra en stond met haar mond vol tanden toen ze het nieuws hoorde. "Neurochirurgen hebben regelmatig te maken met infecties in het brein van hun patiënten, maar dit is echt een 'once-in-a-lifetime' vondst. Niemand had dit verwacht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Levende worm

Tijdens de operatie troffen de neurologen een parasiet van maar liefst acht centimeter aan. "Niemand had dit verwacht", aldus Senanayake. Het dier werd na de ingreep direct opgestuurd naar een laboratorium voor meer onderzoek. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het gaat om een Ophidascaris robertsi. Dit is een worm die normaal gesproken wordt aangetroffen bij pythons. Daarmee is de 64-jarige patiënte de eerste mens waarbij deze parasiet is aangetroffen.

De vrouw woont dichtbij een meer waar veel tapijtpythons voorkomen. Ze is nooit in direct contact gekomen met een python, maar de artsen en wetenschappers denken dat de parasiet via de uitwerpselen van een python in het gras terecht is gekomen. De vrouw plukte veel grassen en groentes bij het meer en gebruikte deze als ingrediënten om te koken. Waarschijnlijk zijn de eitjes van de parasiet in haar eten gekomen.

Larven

Sanjaya Senanayake is ook infectieziektedeskundige aan de Australian National University en geeft aan dat de patiënt ook behandeld moest worden voor eventuele andere larven die zich mogelijk andere delen van haar lichaam binnen konden dringen, zoals de lever. De artsen moesten erg voorzichtig te werk gaan met het toedienen van medicijnen. De larven kunnen afsterven door de medicijnen, wat voor een ontsteking kan zorgen in de organen. Een ontsteking in het brein kan schadelijk zijn voor de patiënt, dus de artsen hebben medicijnen toegediend om deze bijwerkingen tegen te gaan.

Het herstel van de vrouw verloopt voorspoedig en ze wordt nog steeds onderzocht. De dokters willen onderzoeken hoe de larven zich in haar hebben kunnen nestelen. Senanayake zegt dat deze ontdekking het gevaar van de ziektes die overgedragen worden van mens op dier benadrukken. "In de afgelopen dertig jaar zijn er ongeveer dertig nieuwe infecties in de wereld geweest. Van de opkomende infecties wereldwijd is ongeveer 75 procent zoönotisch. Dit is een infectieziekte die overgedragen kan worden van de dierenwereld naar de mensenwereld. Hieronder vallen ook coronavirussen", aldus Senanayake.

Ster advertentie
Ster advertentie