OMG

Onschuldige man vrijgesproken na 31 jaar vastgezeten te hebben

foto: YouTube: CBS Miami
  1. Newschevron right
  2. Onschuldige man vrijgesproken na 31 jaar vastgezeten te hebben

Thomas Raynard James is vrijgesproken nadat hij 31 jaar lang onterecht heeft vastgezeten. Hij werd veroordeeld tot een levenslange celstraf voor een moord die hij niet heeft gepleegd. James heeft zelf altijd volgehouden onschuldig te zijn en dankzij de hulp van een nieuwe advocaat heeft hij zijn onschuld na 31 jaar kunnen bewijzen.

Moord met voorbedachten rade

James werd in 1991 op 23-jarige leeftijd veroordeeld voor de moord op Francis McKinnon. Getuigen, onder wie de stiefdochter van McKinnon, vertelden de politie destijds dat hij om het leven was gebracht door een man genaamd 'Thomas James'. James werd vervolgens veroordeeld voor moord met voorbedachten rade.

Onschuld bewijzen

James probeerde vanuit de gevangenis op verschillende manieren zijn onschuld te bewijzen. Dat leidde tot weinig succes, totdat advocaat Figgers zich in 2020 met de zaak ging bemoeien. Na onderzoek bleek dat de vingerafdrukken van James niet overeenkwamen met de vingerafdrukken op de plaats van het misdrijf.

"Toen ik het bewijsmateriaal zag en de zaak beoordeelde, was het vrij duidelijk dat er een fout had plaatsgevonden. Ik was behoorlijk verbijsterd over het feit dat James al zijn bezwaren afgekeurd zag worden. Hoe kan iemand in godsnaam ten onrechte worden veroordeeld, enkel op basis van dezelfde naam?", vertelde de advocaat aan ABC News. De zaak had verder geen fysiek bewijs. James werd enkel op basis van getuigenverklaringen veroordeeld. Uiteindelijk trok de belangrijkste ooggetuige afgelopen maand haar verklaring in.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Marteling

James vertelde ABC News dat het een marteling was om opgesloten te zitten ondanks dat hij wist dat hij onschuldig was. "De gevoelens en dingen waar ik de afgelopen drie decennia mee te maken heb gehad, zijn voor mij heel moeilijk onder woorden te brengen. Ik heb de hoop nooit opgegeven om vrij te komen. De lijst met dingen die ik heb gemist is lang. Ik heb vooral veel familie en vrienden verloren."

Boek schrijven

James is blij dat hij uiteindelijk zijn onschuld heeft kunnen bewijzen. "Ik was niet in een staat van ongeloof, want ik wist dat deze dag uiteindelijk zou komen. Ik keek er vooral naar uit." Nu hij vrij is, hoopt hij een boek te schrijven over zijn ervaringen. "Als mensen onschuldig zijn, blijf ze dan niet zomaar als crimineel bestempelen."

De advocaat van James eist een schadevergoeding vanwege de onrechtmatige gevangenisstraf die hij heeft uitgezeten. James' familie is een online actie voor hem gestart om geld in te zamelen zodat hij zijn leven weer kan oppakken.

Ster advertentie
Ster advertentie