OMG

Man houdt ruim 24 minuten adem in onder water en verbreekt wereldrecord

foto: YouTube: Večernji listfoto: YouTube: Večernji list
  1. Newschevron right
  2. Man houdt ruim 24 minuten adem in onder water en verbreekt wereldrecord

De Kroatische Budimir Buda Šobat heeft deze week een indrukwekkend wereldrecord neergezet voor het inhouden van zijn adem onder water. De 54-jarige man bleef maar liefst 24 minuten en 33 seconden onder water in een zwembad in de Kroatische stad Sisak. Hij deed dat onder toezicht van artsen, verslaggevers en supporters. Dat meldt de Daily Mail.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wereldrecord

Šobat heeft met zijn poging zijn eigen oude wereldrecord met ruim twintig seconden verbroken. De 54-jarige man was vroeger een bodybuilder en begon zich na zijn carrière te verdiepen in het statisch duiken, een discipline binnen het freediven waarbij de duiker volledig bewegingsloos met het gezicht naar beneden in het water drijft en de adem inhoudt. Jarenlang trainde Šobat zijn lichaam om zuurstofrijk bloed langzamer door zijn lichaam te pompen.

Speciale reden

Aangezien Šobat al recordhouder was, kun je je afvragen waarom hij opnieuw een - niet ongevaarlijke - poging deed. Dat heeft alles te maken met zijn 20-jarige dochter Saša die hersenverlamming, autisme en epilepsie heeft. Met zijn recordpoging wilde hij geld in zamelen voor een pand, The Room of Miracles, van een stichting voor personen met een handicap, een plek waar zijn dochter graag komt. Het pand was door een recente aardbeving volledig verwoest. Šobat hoopt het met het ingezamelde geld weer op te kunnen bouwen.

Ster advertentie
Ster advertentie