OMG

Dappere opa viert 100e verjaardag met parachutesprong

foto: Still @NightlyNews
  1. Newschevron right
  2. Dappere opa viert 100e verjaardag met parachutesprong

De Amerikaanse Tom Rice heeft zijn honderdste verjaardag op een bijzondere manier gevierd. De oorlogsveteraan sprong namelijk vanaf 2,3 kilometer hoogte uit een vliegtuig dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Met de parachutesprong in zijn geboortestad brengt hij een ode aan de soldaten en burgers die destijds in de oorlog zijn omgekomen.

Niet de eerste keer

Het was niet Toms eerste parachutesprong. Drie jaar geleden, tijdens de 75e herdenking van D-day, sprong hij ook al uit een vliegtuig. Daarna zei hij gelijk dat hij het nog een keer wilde doen. "Ik hou van springen", vertelt hij NBC News. "Het geeft je een nieuwe blik op zoveel dingen die 90% van de mensen nooit te zien krijgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Herdenking D-day

Tom, destijds 22 jaar oud, was een van de soldaten die op 6 juni 1944 per parachute op het strand in Normandië landde tijdens operatie D-Day. Hierna werd Europa bevrijd van nazi-Duitsland en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Toms parachute werd doorboord met een kogel, maar toch overleefde hij de actie, in tegenstellig tot vele anderen. "We eren iedereen die is vermoord, die het niet heeft gehaald, die niet thuis is gekomen", zegt hij over zijn parachutesprong. Het skydivebedrijf heeft laten weten meer parachutesprongen te willen regelen voor oorlogsveteranen.

Tom is sowieso een sportief figuur. Zo doet hij nog twee keer in de week aan CrossFit. Op zijn 101e verjaardag is hij van plan om opnieuw uit een vliegtuig te springen.

Ster advertentie
Ster advertentie