OMG

Meisje (6) vindt noodkreet van gevangene in kerstkaart

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Meisje (6) vindt noodkreet van gevangene in kerstkaart

In de kerstkaart die de Britse Florence (6) voor haar vriendinnetje wilde schrijven, bleek naast 'Merry Christmas' ook al een andere boodschap te staan. Het meisje ontdekte een noodkreet van een Chinese gevangene: "We zijn buitenlandse gevangenen in de Shanghai Qing Pu Prison. We worden gedwongen om te werken tegen onze wil. Help ons alsjeblieft en schakel een mensenrechtenorganisatie in. Neem contact op met Peter Humphrey."

Peter Humphrey

Florence ging met de kaart naar haar vader, die eerst dacht dat het een grap was. Later zocht hij toch de genoemde Peter op. Het bleek een Britse journalist te zijn die van 2013 tot 2015 in dezelfde gevangenis heeft vastgezeten. Aan BBC liet de man weten dat het bericht is geschreven door een van zijn toenmalige celgenoten. "Ik denk dat ik weet wie het is, maar dat zal ik nooit bekendmaken."

Gevangenis

Peter vertelt ook hoe het leven in de gevangenis eruitziet: "Ze slapen met twaalf personen per cel in roestige ijzeren stapelbedden met een matras niet dikker dan één centimeter. In de winter is het extreem koud, want er is geen verwarming in het gebouw en in de zomer is het extreem warm omdat er geen airco is." De journalist geeft aan dat het werk in de gevangenis in zijn tijd vrijwillig was, maar dat het nu verplicht is. Ook zitten er volgens hem veel mensen vast die geen eerlijk proces hebben gehad. Hijzelf heeft dat destijds ook niet gehad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Supermarkt

Florence kocht de kaarten bij een Tesco-supermarkt. De Britse keten heeft de kaarten inmiddels uit de verkoop gehaald. Er is een onderzoek gestart naar de herkomst. Als er echt sprake blijkt te zijn van dwangarbeid, wordt de samenwerking met de producent stopgezet, aldus Tesco.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie