Up 2 Date

Politie en handhavers vragen om vuurwerkverbod met kerstkaart

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie en handhavers vragen om vuurwerkverbod met kerstkaart

De politiebonden, handhavers en brandweervrijwilligers hebben met een kerstkaart gevraagd om een vuurwerkverbod bij de Tweede Kamer. Ze schrijven daarop dat ze hopen dat de politiek daadkracht toont en een verbod op knalvuurwerk regelt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bescherming

Rond de jaarwisseling krijgen sommige mensen het idiote idee dat ze het leven van politiemensen en hulpverleners in gevaar mogen brengen. Om hen in bescherming te nemen, willen politievakbonden ACP, VMHP en ANPV, de toezichthoudersbond BOA ACP en de vakvereniging voor brandweervrijwilligers een vuurwerkverbod.

Onvoldoende

Dit jaar heeft het kabinet besloten dat categorie F3-vuurwerk zoals bepaalde single shots, matten en rollen verboden wordt, maar dat gaat volgend jaar pas in. Toch is dat volgens de bonden niet de oplossing. Het zou te moeilijk zijn om te handhaven en beperkt zijn: "Dat steeds meer gemeenten vuurwerkverboden instellen en het verhinderen van hulpverleners strafbaar stellen, is onvoldoende. Het verandert uiteindelijk niets aan de omstandigheden waaronder wij ons werk moeten doen."

Verbod knalvuurwerk

De bonden pleiten voor een wettelijk verbod op knalvuurwerk. Dat zou volgens hen de enige oplossing zijn om het leven van politieagenten en hulpverleners niet onnodig in gevaar te brengen. In de Tweede Kamer is er nog geen meerderheid voor een totaalverbod op knalvuurwerk. "Er wordt wel gesproken over een verbod op zwaar knalvuurwerk en zogeheten single shot. Dat lijkt ons moeilijk te handhaven. Er kan volgens ons meer gedaan worden”, schrijven de bonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie