Up 2 Date

Illegaal vuurwerk komt Nederland binnen via drugslijnen

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Illegaal vuurwerk komt Nederland binnen via drugslijnen

We kruipen steeds dichter naar het einde van het jaar toe en dat betekent vuurwerk. Elk jaar is tijdens de jaarwisseling de lucht in Nederland weer gevuld met een regenboog aan kleuren. Dat vuurwerk kun je bij het tuincentrum halen, maar elk jaar wordt er ook weer een grote lading illegaal vuurwerk ingeslagen. Een groot deel van dat illegale vuurwerk wordt verstuurd via de post, maar op die manier wordt het vaak onderschept door de politie. Dus is het volgens de handelaren tijd voor een nieuwe route...

Drugslijnen

De illegale vuurwerkhandel ging voornamelijk via Poolse websites. Nadat er vier van die grote Poolse vuurwerkwebsites offline zijn gehaald, zijn de handelaren overgestapt op een ander distributiekanaal. Er is gebleken dat er nu gebruik wordt gemaakt van dezelfde kanalen als die van de drugshandelaren. “We zien dat de gebruikte distributielijnen overeenkomen met die voor handel in softdrugs’’, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager bij de politie tegen het AD. De weg die het vuurwerk aflegt, lijkt heel erg op die van de hennephandel: het komt via het buitenland naar Nederland en wordt vervolgens via de achterbak van auto’s verkocht.

Opslag

De opslag van het vuurwerk is een van de factoren die de illegale handel zo gevaarlijk maakt. In Nederland zijn de regels voor de opslag van vuurwerk erg streng. Vooral in vergelijking met Duitsland, waar je het zo uit de schappen kunt halen bij de supermarkt. Aangezien het vuurwerk via een illegale weg het land in komt, kan het niet open en bloot opgeslagen worden. Het vuurwerk wordt daarom onder andere opgeslagen in auto’s, wat door de politie sterk afgeraden wordt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vuurwerkexplosie

Een explosie in een woning in Urk eerder deze maand laat zien hoe gevaarlijk de illegale vuurwerkhandel is. Een echtpaar had een melding gemaakt bij de politie met het vermoeden dat er in een container illegaal vuurwerk lag. Dat vermoeden bleek te kloppen, want even later werd het echtpaar verrast door een grote vuurwerkbom die hun woning in puin heeft achtergelaten. Wat begon als nietsvermoedend nitraten bestellen op het internet lijkt dus nu een levensbedreigende handel te worden.

Gehoorbescherming

Voor de echte vuurwerkliefhebbers kunnen de knallen van het vuurwerk niet hard genoeg zijn, maar voor de politie is dit een ander verhaal. Door het hele land hebben 18.000 agenten de afgelopen maanden speciale gehoorbescherming gekregen. Via een speciaal oortje worden de knallen gedempt, maar zijn de agenten zijn wel bereikbaar via de portofoon. De politie meldt het AD: “Ook al kent onze voorbereiding de nodige routine, de jaarwisseling blijft hét hoog risico-evenement van het jaar”.


Ster advertentie
Ster advertentie