FunX Rotterdam

Voormalig burgemeester Rotterdam Bram Peper overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voormalig burgemeester Rotterdam Bram Peper overleden

Bram Peper, de voormalig burgemeester van Rotterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken, is overleden. Dat heeft zijn familie zaterdag bevestigd aan het ANP. Op het stadhuis in Rotterdam zal vandaag de stedelijke vlag halfstok hangen als eerbetoon.

Burgemeester en minister Binnenlandse Zaken

De voormalig burgemeester is 82 jaar geworden. In zijn woonplaats Rotterdam is hij na een kort ziektebed overleden in het bijzijn van zijn naasten. In de jaren 70 werd hij een prominent lid van de PvdA en van 1982 tot 1998 was Peper burgemeester van Rotterdam. Daarna werd hij minister van Binnenlandse Zaken.

Bonnetjesaffaire

In september 1999 maakte de zogenoemde 'bonnetjesaffaire' hem het functioneren als minister van Binnenlandse Zaken onmogelijk. Peper werd door Radio Rijnmond beschuldigd privé-uitgaven te hebben gedeclareerd bij de gemeente. Het zou gaan om kleding, reizen, etentjes en het gebruik van de dienstauto.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wolkenkrabbers

Tijdens Pepers bewind werden eind jaren 80 in de havenstad de eerste wolkenkrabbers gebouwd aan het Weena. Het stadsbestuur brak daarmee met de heersende stelregel dat nieuwbouw niet hoger mocht zijn dan het Hilton-hotel. "Hij gaat de geschiedenis in als de burgemeester onder wie Rotterdam zich ontwikkelde van een arbeidersstad in verval tot een dynamische metropool met een indrukwekkende skyline", schrijft NOS. "Symbool daarvoor staan de Erasmusbrug, die in 1996 werd geopend en de Kop van Zuid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie Aboutaleb

De huidige Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb laat weten dat "burgemeester Peper in zijn tijd een groot bestuurder en denker was". "Zijn opvattingen over de sociale vernieuwing en de ontwikkeling van de Kop van Zuid inclusief de bouw van de Erasmusbrug waren vooruitstrevend en hebben enorm bijgedragen aan de huidige kwaliteit van de stad", zegt Aboutaleb. "Hij heeft de laatste jaren helaas ook geleden onder een mindere gezondheid. En toch verscheen hij regelmatig op allerlei stedelijk activiteiten om zijn belangstelling te tonen."

Ster advertentie
Ster advertentie