FunX Amsterdam

Amsterdamse drillrappers veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor wapenbezit

foto: Foto ter illustratie. © AFP
  1. Newschevron right
  2. Amsterdamse drillrappers veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor wapenbezit

Drie Amsterdamse drillrappers zijn veroordeeld tot flinke celstraffen van tussen de tien en achttien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Volgens de rechtbank hebben de drie zich schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit en opruiing in een drillrapvideo.

Kalasjnikovs

De Amsterdamse drillrappers zijn tussen de 19 en 24 jaar oud. Afgelopen februari ging het drietal op pad naar het Amsterdamse bos. Ze namen op dit tripje een kalasjnikov, drie pistolen en munitie mee. Toen het drietal op een parkeerplaats in het Amsterdamse Bos stond, kwam er een surveillerende agent voorbijlopen die de jongens betrapte met de wapens. Een van hen kon meteen gearresteerd worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drillrapvideo

Tijdens de aanhouding bleek dat twee verdachten al gezocht werden door de politie in verband met een onderzoek naar wapens in een drillrapvideo. De twee jongens gingen ervandoor en dumpten de wapens ergens in het bos. De tweede verdachte werd al vrij snel door een politiehond opgespoord in de bosjes. De derde meldde zich de volgende dag zelf bij de politie.

Ook de kalasjnikov en de munitie zijn dezelfde avond nog teruggevonden in een tas in de bosjes. Een dag later vonden de agenten de overige drie pistolen. Bij een latere huiszoeking vond de politie nog een kalasjnikov, die te zien was in de bewuste drillrapvideo. De twee aangehouden verdachten riepen in deze video op tot geweld. Rivalen en tegenstanders zouden volgens de video moeten worden doodgeschoten.

Serieuze zaak

De rechtbank neemt de zaak uiterst serieus. "Het oproepen tot het gebruik van geweld, het plegen van levensdelicten en het overtreden van de Wet wapens en munitie door middel van een video is een ernstig strafbaar feit", staat in een vonnis. "Het is belangrijk dat tegen het verspreiden van een dergelijke opruiende video streng wordt opgetreden. De rechtbank rekent het verdachte zeer aan dat in de video echte vuurwapens zijn gebruikt en er daadwerkelijk schoten te zien zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie