Entertainment

Drillrap-video's gebruikt door politie om 20 mensen te arresteren

foto: YouTube: Raps & Hustles
  1. Newschevron right
  2. Drillrap-video's gebruikt door politie om 20 mensen te arresteren

De politie in Bronx gebruikte drillrap-video's om twintig mensen te kunnen arresteren in de zogenoemde 'Operation Drilly'. Volgens Complex worden de gearresteerden beschuldigd van deelname aan 32 misdaden in de afgelopen drie jaar, waaronder schietpartijen en steekpartijen.

Operation Drilly

Het onderzoek vond de afgelopen tien maanden plaats in de wijken Bedford Park en Fordham. Veel van de gearresteerden maken deel uit van de lokale muziekscene. Districtsadvocaat Darcel D. Clark en politiecommissaris van New York, Keechant L. Sewell, maakten donderdag de arrestaties en de aanklachten van de verdachten bekend. Daarbij beweerden ze in ieder geval 18 wapens te hebben gevonden.

"Als je een aantal van hun video's op YouTube bekijkt, kun je zien dat ze mensen direct bij de naam noemen", zei hoofd Jason Savino van de NYPD volgens Complex. "Ze maken grappen over incidenten van bendeleden die zijn omgekomen bij schietpartijen, vaak van rivaliserende bendes. Ook kondigen ze in hun videoclips hun volgende slachtoffers aan. Regelmatig zagen we onmiddellijk daarna een kleine gewelddadige uitbraak of conflict. Dat is wat vooral opviel in deze zaak."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tientallen geweldsdelicten

De gearresteerden worden beschuldigd van samenzwering, moord, doodslag, poging tot moord, crimineel wapenbezit, mishandeling, poging tot mishandeling en zware diefstal. De misdaden waarvan sommigen worden aangeklaagd, zijn onder meer een mesaanval op een student, een moord op een 24-jarige, een schietpartij in een winkel, een aanval op een rivaliserende bende en een schietpartij in een kapperszaak.

"Deze beklaagden hebben de afgelopen drie jaar tientallen geweldsdelicten gepleegd, waaronder moord en poging tot moord, waarvan de meest recente slechts enkele weken geleden plaatsvond", legt Clark uit volgens Complex. "Ze zouden meerdere schietpartijen hebben gepleegd, sommige op klaarlichte dag, waarbij twee mensen om het leven kwamen en onschuldige omstanders gewond raakten. Deze mensen terroriseerden bewoners van de wijken Fordham en Bedford Park, die gedwongen werden te rennen voor hun leven terwijl de kogels om hun oren vlogen."

Rap Music on Trial

De New Yorkse drillrap-scene kreeg onlangs nog veel weerstand te verduren toen burgemeester Eric Adams openlijk aangaf "muziek waarmee wapens en geweld verheerlijkt worden" te verbannen en juist tegen de artiesten te gebruiken in juridische zaken. In de afgelopen maanden hebben anderen zich juist verzet tegen het gebruik van muziek om schuld te bewijzen in de rechtbank. Hiphop-grootheden als Jay-Z, Meek Mill en Big Sean hebben een wetsvoorstel ingediend met de naam Rap Music on Trial om dit te ondersteunen.

Ster advertentie
Ster advertentie