Up 2 Date

21-jarige videoproducer opgepakt voor maken van drillrapvideo's

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 21-jarige videoproducer opgepakt voor maken van drillrapvideo's

Een 21-jarige man uit Purmerend werd afgelopen dinsdag aangehouden voor het produceren van drillrapvideo's. Volgens de politie is hij de producent en cameraman van verschillende drillrapvideo's en wordt hij verdacht van opruiing en illegaal wapenbezit, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Geweld verheerlijken

Volgens het OM zou de man in zijn clips geweld verheerlijken door messen en (vuur)wapens te laten zien en tegenstanders uit te dagen. "Op het YouTube-account van de verdachte zijn tientallen video’s gepubliceerd, waarin naar het standpunt van politie en OM tegenstanders – bijvoorbeeld leden van rivaliserende groepen - uitgedaagd worden tot een tegenreactie." Ook vindt justitie dat de grens van artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting daarmee wordt overschreden.

"Vrijheid is niet onbeperkt"

De politie en het OM pleiten ervoor dat er een grens gesteld wordt aan het uitbrengen van video's waarin geweld en wapenbezit wordt verheerlijkt. Daarbij willen ze niet alle drillrapclips over één kam scheren en een duidelijk onderscheid maken tussen uitingen die wel en uitingen die geen oproep doen tot het plegen van strafbare feiten. "Drill is op zichzelf niet strafbaar en artistieke vrijheid is een groot goed. Die vrijheid is echter niet onbeperkt. Het OM en de politie willen drill niet criminaliseren – talent voor muziek moet worden gestimuleerd – maar tegen strafbare feiten moet worden opgetreden", aldus het OM.

Ster advertentie
Ster advertentie