Up 2 Date

Zes jaar cel geëist voor verdachte drillrapruzie bij Scheveningse Pier

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zes jaar cel geëist voor verdachte drillrapruzie bij Scheveningse Pier

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag zes jaar cel geëist tegen Kevin A. Dat meldt Omroep West. De 20-jarige Rotterdammer is een van de verdachten van de gewelddadige confrontatie van vorige zomer tussen Amsterdamse en Rotterdamse drillrapgroepen bij de Pier in Scheveningen. Dit resulteerde in een steekpartij, waarbij de 19-jarige Cennethson Janga ('Chuchu') om het leven kwam.

Conflict tussen drillrapgroepen

Op 10 augustus 2020 confronteerden aanhangers van de Amsterdamse drillrapgroep 73 De Pijp en de Rotterdamse drillrapgroep 24 elkaar om hun 'online ruzie' in real life te bespreken. De Rotterdamse Blacka (van 24) had via social media een oproep gedaan waarin stond dat er een vechtpartij geregeld zou worden. De rapper had namelijk ruzie gekregen met de Amsterdamse rapper Tyrece B (van 73 De Pijp), die nog voortvluchtig is.

Voorbereidingshandelingen

Kevin A. bemoeide zich met de ruzie tussen Blacka en Tyrece B. (20). In de auto onderweg naar de pier had Kevin A. volgens justitie ook een vuurwapen in zijn bezit. Daarom wordt hij verdacht van het voorbereiden van een moord. Het vuurwapen dat Kevin A. in zijn bezit had, is vastgelegd op Snapchat-beelden. De verdachte ontkent zelf echter dat hij een wapen in zijn tas had.

Daarnaast zou Kevin A. volgens de rechtbank aanstichter zijn geweest in de chaos die op de Pier is ontstaan. De rechtbank beschikt ook over bewakingsbeelden waarop de confrontatie tussen beide groepen te zien is. ''A. is op de pier begonnen met het geweld, waarna er chaos ontstond. In het geweld is Janga doodgestoken. Hierdoor is hij verantwoordelijk voor het begin van het gevecht en de beangstigende situatie die daarna ontstond'', aldus de officier van justitie in de rechtbank in Den Haag.

Lijfwacht

Kevin A. staat ook terecht voor diefstal met geweld tijdens een optreden van Blacka in Den Haag, waarbij het slachtoffer op zijn hoofd is geslagen met een telefoon. De verdacht erkent dat hij toen klappen heeft uitgedeeld, maar ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de diefstal van een Louis Vuitton-tas met daarin 1100 euro. Volgens de rechtbank lijkt het alsof A. optreedt als lijfwacht van Blacka, waar Kevin A. om moest lachen. "Ik ben niemands lijfwacht", klonk het.

Geen poging tot moord of doodslag

De officier van justitie heeft niet genoeg bewijs en verklaringen van getuigen om poging tot moord of doodslag te eisen. Ook kan justitie niet bewijzen dat er vooraf contact is geweest met Blacka. Wel zegt justitie genoeg bewijs te hebben voor vuurwapenbezit en het vastpakken en schoppen van Tyrece B.

Tyrece B. wordt zelf door het OM nog gezocht omdat hij ook een vuurwapen zou hebben getoond op de pier. De twee Amsterdammers die verdacht worden van het doodsteken van Cennethson Janga komen later voor bij de rechtbank. De uitspraak tegen Kevin A. is over twee weken.

Ster advertentie
Ster advertentie