Entertainment

Jay-Z roept op om rap lyrics niet langer als bewijsmateriaal te gebruiken in rechtszaken

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Jay-Z roept op om rap lyrics niet langer als bewijsmateriaal te gebruiken in rechtszaken

Het komt geregeld voor dat rapteksten worden gezien als bekentenissen in rechtszaken om rappers achter de tralies te krijgen. Als het aan Jay-Z ligt, komt daar zo snel mogelijk verandering in, want de rapper heeft laten weten dat hij voor een wetsvoorstel is die moet voorkomen dat rapteksten worden gebruikt als bewijsmateriaal in de rechtszaal, zo meldt Billboard.

Rap Music on Trial

Jay-Z spreekt zijn steun uit voor het wetsvoorstel, bekend als Rap Music on Trial, middels een brief van zijn advocaat Alex Spiro en hoogleraar Erik Nielson. "Het gebruiken van rapteksten als bewijsmateriaal maakt dat rapmuziek niet wordt gezien als kunst en geeft aanklagers een gevaarlijk voordeel in de rechtszaal. Door teksten te presenteren als bekentenissen van illegaal gedrag kunnen rappers zelfs veroordeeld worden als ander bewijs ontbreekt", aldus Shapiro. Niet alleen Jay-Z, maar ook artiesten zoals Meek Mill, Robin Thicke, Killer Mike, Fat Joe, Kelly Rowland en andere artiesten roepen de staat New York op om de wet aan te nemen.

"Rapteksten zijn creatieve uitingen"

Eerder deze week zei Fat Joe tegen RollingStone dat rapteksten creatieve uitingen zijn en dat hiphop net als elk andere genre gewoon entertainment is. "We willen dat onze teksten als kunst worden gezien in plaats van dat ze gebruikt worden om ons te veroordelen. Ik hoop dat de gouverneur en alle wetgevers in New York onze brief in overweging nemen, onze artistieke rechten beschermen en de juiste beslissing nemen om dit wetsvoorstel goed te keuren."

Wet sluit rapteksten niet helemaal uit

Los van New York wordt de discussie over het gebruik van rapteksten in de rechtszaal ook in andere staten gevoerd. De wet zou ervoor moeten zorgen dat aanklagers duidelijk en overtuigend bewijsmateriaal leveren tijdens rechtszaken. Echter wordt het gebruik als bewijsmateriaal niet helemaal uitgesloten als de wet wordt aangenomen in New York. Als een aanklager kan bewijzen dat de creatieve uitingen van rappers non-fictief zijn, zouden de teksten wel gebruikt mogen worden.

Drakeo the Ruler

In het verleden is het weleens voorgekomen dat rapteksten werden gebruikt om rappers in de cel te krijgen. Zo gebruikte een aanklager teksten van de pas overleden Drakeo the Ruler gebruikt om te bewijzen dat de rapper in 2016 betrokken was bij de moord op een 24-jarige man in de Californische stad Carson. Drakeo werd uiteindelijk nooit veroordeeld, omdat er geen bewijs was dat hij de trekker overhaalde van de pistool waarmee de man werd doodgeschoten.

Ster advertentie
Ster advertentie