FunX Rotterdam

Zwanger tijdens de coronacrisis: "Mijn vader uit Turkije kan er niet bij zijn"

foto: Instagram: delicia_celik
  1. Newschevron right
  2. Zwanger tijdens de coronacrisis: "Mijn vader uit Turkije kan er niet bij zijn"

In verwachting zijn is iets moois, maar ook iets heel spannends. En in deze periode al helemaal. Babyshowers, kraamvisite en kraamhulp worden door de coronacrisis ineens een stuk minder vanzelfsprekend. De Rotterdamse Delicia (27) verwacht begin juni haar eerste kindje en vertelde in Jouw Stad hoe ze met de veranderingen omgaat.

"Als je een zwangere vrouw in je omgeving hebt, check haar! Dat is belangrijk."

Veranderingen

"Er kwamen veranderingen waar ik helemaal geen rekening mee had gehouden", vertelt Delicia. "Er vallen heel veel dingen weg en je bent al best wel emotioneel als je zwanger bent." Zo kreeg ze te horen dat haar geboorteplan verandert, dat ze misschien niet meer in het ziekenhuis kan bevallen en dat haar ouders straks misschien niet eens op bezoek kunnen komen. "Dat doet wat met je."

Vader in Turkije

Over twee weken stond de 30-weken echo gepland en daar moet Delicia nu alleen naartoe. Haar partner - die gelukkig nuchter in de situatie staat- mag niet mee. De 3D-echo is helemaal gecanceld. Maar waar Delicia het meest verdrietig over is, is dat haar vader niet bij de bevalling kan zijn. Er mag nu sowieso maar één persoon bij aanwezig zijn, maar haar vader woont ook nog eens in Turkije en kan voorlopig niet naar Nederland vliegen.

Knop omzetten
Delicia was flink verdrietig over de situatie. "Ik ben vier dagen écht verdrietig geweest. Ik heb echt gehuild om van alles en nog wat." Op een gegeven moment besloot ze de knop om te zetten en weer met een positieve blik naar de situatie te kijken. "Het is ook niet goed voor je baby om alleen maar te stressen of angstig te zijn."

Waar ze eerst nog wel eens gespannen kon zijn over de onzekere situatie waarin haar baby waarschijnlijk geboren wordt, is ze dat nu niet meer. "Ik heb het geaccepteerd en voor mezelf besloten van: oké, het ziet er waarschijnlijk tegen die tijd nog steeds zo uit, dus dan moeten we maar een oplossing bedenken." Zo heeft ze al een setting bedacht voor quarantaine-proof kraamvisite: achter het raam op de galerij van haar flat.

Positieve instelling

Er zitten ook positieve kanten aan de situatie: Delicia is normaal druk aan het werk als fotograaf, maar moet nu verplicht rust pakken. Als boodschap aan andere zwangere vrouwen wil ze dan ook meegeven om je te focussen op de positieve dingen. "Uiteindelijk krijg je wel iets moois. We moeten de tijd benutten door bijvoorbeeld de babykamer te maken of te rusten. En houd vooral contact met je vrienden en familie!"

Ster advertentie
Ster advertentie