FunX Rotterdam

Rotterdam start proef met platform 'Eerlijk te Huur' om woondiscriminatie tegen te gaan

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Rotterdam start proef met platform 'Eerlijk te Huur' om woondiscriminatie tegen te gaan

De gemeente Rotterdam heeft vandaag een nieuwe website gelanceerd. Op deze website kunnen mensen die een huurwoning zoeken anoniem reageren op particuliere huurwoningen. Dit initiatief is bedoeld om discriminatie door verhuurders tegen te gaan. Als de proef van zes maanden in Rotterdam goed verloopt, kan het snel worden uitgebreid naar andere gemeenten.

Woondiscriminatie

De wet verbiedt verhuurders om huurders te selecteren op basis van zaken zoals nationaliteit, geslacht of religie. De gemeente Rotterdam heeft echter vastgesteld dat dit soort discriminatie in de praktijk vaak voorkomt. Rotterdammers met een achternaam die niet 'typisch Nederlands' klinkt, hebben zelfs 23 procent minder kans om uitgenodigd te worden om een woning te bezichtigen. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) beschouwt dit als volstrekt onaanvaardbaar. ''Niemand, maar dan ook niemand mag op basis van diens achtergrond buitengesloten worden op de woningmarkt. Gelijke kansen voor een woning is een fundamenteel recht'', aldus Zeegers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anoniem

Op www.eerlijktehuur.nl kunnen mensen die een woning zoeken een woonpaspoort invullen. In dit woonpaspoort staan gegevens zoals hun inkomen, gezinsgrootte en het soort woning dat ze willen huren. Nadat deze gegevens zijn gecontroleerd en goedgekeurd, kunnen de woningzoekenden met behulp van dit woonpaspoort anoniem reageren op woningen die worden aangeboden. Bij het ontvangen van een reactie op een woning, ziet een verhuurder alleen een code en geen naam. Pas wanneer iemand wordt uitgenodigd voor een bezichtiging, wordt hun naam zichtbaar. Als de verhuurder de bezichtiging later annuleert, ontvangt de gemeente een melding van het systeem, wat kan leiden tot een onderzoek.

Op de website worden in totaal tweehonderd woningen aangeboden door het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam (PPVR). Van deze woningen is meer dan de helft sociale huurwoningen.

Ster advertentie
Ster advertentie