Up 2 Date

DUO mag algoritme niet gebruiken tot nader onderzoek over mogelijke discriminatie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. DUO mag algoritme niet gebruiken tot nader onderzoek over mogelijke discriminatie

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) moet per direct stoppen met het gebruik van een algoritme bij het controleren van uitwonende studenten met een beurs. In plaats daarvan gaat DUO tijdelijk gebruik maken van een willekeurige steekproef. Dat heeft onderwijsminister Robbert Dijkgraaf bepaald.

Aselecte Steekproef

Minister Dijkgraaf heeft in een debat in de Tweede Kamer laten weten dat het algoritme niet meer mag worden gebruikt, totdat er meer over bekend is. "Ik geef u wel mee dat die aselecte steekproef ongetwijfeld minder effectief is, maar gezien de omstandigheden lijkt het me het meest verstandige wat we kunnen doen", stelde hij.

Daarbij noemde Dijkgraaf ook het toeslagenschandaal. "De pijnlijke lessen van de kinderopvangtoeslagaffaire, die hier net ook werden genoemd", zei hij, "maken dat het kabinet en DUO het meer dan ooit, denk ik, aan hun stand verplicht zijn om elk signaal van discriminatie tot op de bodem te onderzoeken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Algoritme

Het besluit van de minister volgt naar aanleiding van een onderzoek van NOS op 3 en Investico. Uit het onderzoek bleek dat de studenten met een migratieachtergrond opvallend vaak worden beschuldigd van fraude met studiefinanciering. Bijvoorbeeld doordat studenten met een migratieachtergrond eerder bij een broer, zus of tante gaan wonen.

Volgens het onderzoek rammelt het opsporingssysteem van DUO. Zo heeft het algoritme dat studenten selecteert geen wetenschappelijke basis. Ook baseert het systeem zich in de testfase niet op neutrale data, maar 'ervaringen' van DUO-medewerkers.

Ster advertentie
Ster advertentie