Up 2 Date

'Kwart stagelopende studenten ingezet als goedkope werknemer'

foto: Shutterstock | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. 'Kwart stagelopende studenten ingezet als goedkope werknemer'

Heb jij een leuke stage (gehad) waarbij je ook nog eens goed betaald kreeg? Dan heb je geluk. Uit onderzoek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) blijkt namelijk dat een kwart van de hbo-studenten die stagelopen wordt gebruikt als 'normale' werknemer zonder dat daar een fatsoenlijke vergoeding tegenover staat.

Niet betaald

Uit het onderzoek, waar zo'n 4900 studenten aan meededen, blijkt ook dat bijna de helft van de stagelopers helemaal geen vergoeding krijgt voor het werk dat ze uitvoeren bij stagebedrijf. Dit komt vooral voor in het onderwijs en de zorg. Wanneer stagiair(e)s wel betaald worden, verschilt de hoogte van het bedrag vaak sterk per stageplaats.

"Een fulltime stage is vaak niet of nauwelijks te combineren met een bijbaan", aldus ISO-voorzitter Lisanne de Roo. "Studenten verkeren in financieel zwaar weer als de inkomsten van hun bijbaan noodgedwongen wegvallen en er geen vergoeding voor in de plaats komt."

Stagemisbruik

Veel studenten vinden hun stage leerzaam, maar het gevoel van stagemisbruik is dus groot. Voor 19 procent geldt dat ze vinden dat ze te veel verantwoordelijkheden krijgen op hun stage.

"Een stage is je allereerste ervaring op de arbeidsmarkt. Daar hoort de persoonlijke groei van de student centraal te staan, en niet het gewin voor de werkgever. Toch zien we dat stagiairs te vaak worden ingezet als goedkope arbeidskracht”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Plan

Het ISO komt nu met een plan om stagemisbruik in het hoger onderwijs tegen te gaan. Zo willen ze vergoeding bijvoorbeeld verplicht maken via de cao. Ook willen ze dat de rechten van stagiair(e)s duidelijker gemaakt worden en dat er beter wordt geïnvesteerd in begeleiding vanuit de opleiding.

Ster advertentie
Ster advertentie