FunX

Honderden klachten over stagemisbruik in de zorg: "Het is onverantwoord"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Honderden klachten over stagemisbruik in de zorg: "Het is onverantwoord"

Iedereen die ooit stage heeft gelopen, heeft vast wel eens situaties meegemaakt waarvan je dacht: ben ik hiervoor aangenomen? Vooral in de zorgsector komt stagemisbruik vaak voor met allerlei vervelende en zelfs gevaarlijke situaties tot gevolg. Klagen op school heeft niet zoveel zin en daarom heeft de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) vorige maand een speciaal meldpunt opgezet voor de sector Zorg & Welzijn. Inmiddels zijn daar al 540 meldingen binnengekomen.

Hoge verwachtingen

Stagiairs klagen vooral over te weinig begeleiding of het uitvoeren van taken waar ze nog helemaal niet aan toe zijn. Sommigen denken er daarom zelfs over na om te stoppen met hun opleiding of eindigen met een burn-out.

Bente (24) liep stages bij verschillende zorginstellingen en kent het probleem: "Er wordt heel veel van je verwacht op de werkvloer." Ze vertelt dat je het eigenlijk nooit goed kan doen. Als je taken weigert omdat je leerproces in gevaar komt, word je afgekeurd omdat je niet hard genoeg werkt of je niet collegiaal opstelt. Maar als je je leerproces links laat liggen, haal je je stage niet.

"Als stagiaire zijnde moet je maar gewoon doen wat er van je verwacht wordt, ook al gaat het tegen je gevoel in."

Geëscaleerd

Die situatie zorgde er onder andere voor dat Bente vaak te maken kreeg met 'achterlijke werktijden': "Dan werd ik weekend na weekend ingepland." Daar iets van zeggen, is tricky. "Je bent altijd bang dat je stage afgekeurd wordt." Soms kwam ze daardoor in onverantwoorde situaties terecht. "Ik heb wel eens in m'n eentje op een hele groep mensen gestaan, terwijl ik helemaal geen verantwoordelijkheid had. Zo mocht ik bijvoorbeeld geen medicatie geven. Toen is het een keer geëscaleerd: een man werd agressief en daar stond ik dan."

Auto wassen

Ook in andere sectoren komt stagemisbruik voor. Eva sprak in WorX verschillende jongeren met negatieve ervaringen: "Ik moest de auto wassen van de manager en hem meehelpen verhuizen", aldus Jerra. Ook Asraf, die stage liep in de detailhandel, heeft zo'n verhaal: "We kregen nul euro vergoeding, moesten werken als slaven en leerden helemaal niks."

Personeelstekort

In veel sectoren, met name in de zorg, is momenteel een groot personeelstekort. Sommige bedrijven zien stagiairs blijkbaar als handige oplossing: ze zijn goedkoop of zelf gratis en willen graag werken omdat ze anders studievertraging oplopen. Dat de focus bij een stage moet liggen op leren in plaats van werken en winst maken, wordt voor het gemak even vergeten.

Meld het!

Moet je binnenkort stage lopen, maar ben je bang om in een horrorstage te belanden? Eva tipt dat het belangrijk is om vooraf hele duidelijke afspraken te maken met zowel school als het bedrijf over je doelen en werkzaamheden. Ben je nu aan het werk op zo'n vervelende stageplek? Maak een melding zodat het probleem aangepakt kan worden en er volgend jaar niet een andere student in dezelfde situatie belandt.

Ster advertentie
Ster advertentie